Szombat este (szeptember 29.) a Fő utcán letartóztatták Katarína Rubinovát, kinek bátyját, Michal Hamrákot a szovjet katonák lőtték agyon az 1968-as megszállás során.

Katarína ugyanis Peter Kalmus képzőművész társaságában egy gyémánt végű tollal el szerette volna távolítani a tábláról Ján Bajtoš állambiztonsági kapitány nevét a megszállás áldozatainak emléktáblájáról, akit 1968 szeptemberében lőtt le egy szovjet katona a kavocsáni víkendházában. Az emléktáblát még 2013-ban avatták fel, a megszállás 45. évfordulója alkalmából, viszont Bajtošt az aktivisták nem tekintik a megszállás közvetlen áldozatának.

Néhány percen belül megérkeztek a városi rendőrök, akik arra szólították fel Katarínát, hagyja abba az emléktábla megrongálását. Ő viszont azt válaszolta nekik, hogy addig nem hagyja abba, amíg teljesen el nem távolítja a nevet. A rendőrök erre leszedték őt a létráról majd értesítették az állami rendőröket.

„Minden rendben van velem, nem vagyok őrült, hogy a rendőröknek kelljen elvezetnie. Nagyon is tudatosan teszem, amit teszek” – mondta a rendőröknek Katarína. „Édesanyám havonta járt a rendőrség állambiztonsági osztályára. Ez a férfi, kinek neve a bátyámé felett van, minden hónapban kihallgatta, elmegyógyintézetbe utalta, ahol elektrosokkos kezelést kapott. A bátyám és az édesanyám a sírjukban forognak. Ez a név nem maradhat ott. Negyven évig az orosz törvények elnyomása alatt éltem, ma ezt már nem engedem meg senkinek.” – nyilatkozta.

Az esetről videófelvétel is készült:

A rendőrök ezt követően elvitték őt a Pribinai utcai kerületi részlegre. Az egyik napilap információi szerint az épületet fél óra múlva elhagyta birtokrongálás szabálysértésének vádjával. Katarína részt vett az augusztus 21-én tartott megemlékezésen is, ahol szintén kifejezte az egyet nem értését Bajtoš nevének felkerülésével kapcsolatban, ezért a nevét leragasztotta egy piros szalaggal.

Az emléktábla azóta is így áll