Kassa városa, a DEDO Alapítvány és a Munka- és Családkutató Intézet csatlakozott egy jelentős európai projekthez, amelynek célja a hajléktalanok megszámlálása. Kassa az egyetlen szlovák város, amely részt vesz ebben a kezdeményezésben.

Október 7. és 11. között több mint kétszáz önkéntes, köztük Kassa városának és kerületeinek szakmunkásai indultak el az utcákra, menedékházakba és illegális telepekre, hogy felmérjék a hajléktalanok helyzetét. A számlálás során kérdőíveket töltenek ki a lakhatási krízisben lévőkkel, érdeklődve például arról, hol van az állandó lakcímük, mennyi ideje nincs saját otthonuk, vagy igénybe veszik-e a krízisközpontok szolgáltatásait.

Az önkéntesek különböző partnerek és együttműködő szervezetek, például az ETP Szlovákia, az UNIPO – Pszichológiai Intézet, a Deutsche Telekom, a Katolikus egyetem Teológiai Karának Szociális Munka Intézete és mások tagjai, akik több mint 2000 órát töltenek terepmunkával a számlálási napok alatt. Hétfőtől szerdáig illegális telepeken, éjjeli menedékhelyeken, menedékházakban, szükséglakásokban és nappali központokban végezték a számlálást.

„Csütörtökön, a fő számlálási napon, az önkéntesek 19 útvonalat járnak be a város utcáin, hogy aktívan felkutassák a hajléktalan embereket. A 120 önkéntes által vezetett számlálás két szakaszban történik – nappal és este,” mondta Alena Vachnová, a DEDO Alapítvány igazgatóságának elnöke. Péntek egy tartaléknap arra az esetre, ha az önkéntesek az előző napokban nem végeznék el a tervezett feladatokat.

A koordinált európai hajléktalanszámlálás Kassán kívül más európai nagyvárosokban is zajlik, például Dublinban, Milánóban, Lyonban, Portóban, Ljubljanában és Budapesten. Az egyes városok nem egymással versenyeznek, hanem egy egységes adatgyűjtési módszertant hoznak létre. Ezek az adatok hatékonyabb stratégiák kidolgozását szolgálják a hajléktalanság helyi, nemzeti és európai szintű kezelésére, valamint hatékonyabb lépések és programok létrejöttét is segítik.

„Azt szeretnénk, ha Kassa egy olyan város lenne, ahol mindenkinek méltó életkörülményeket biztosítanak, ezért intenzíven foglalkozunk a lakhatási kérdéssel. 2019 óta 110 lakást adtunk át. A város folyamatosan felújít további lakásokat, és együttműködik az állammal és más városokkal a bérlakás feltételeinek kialakításában,” mondta Jaroslav Polaček, Kassa polgármestere.

Kassa alpolgármestere, Lucia Gurbáľová szerint a számlálás fontos lépés ahhoz, hogy a város értékelni tudja a hajléktalanok számára nyújtott programok és szolgáltatások hatékonyságát, és megtehesse a szükséges további lépéseket: „Jelenleg elsősorban azokat a szervezeteket támogatjuk, amelyek szakszerűen tudnak dolgozni ezzel a csoporttal, és képesek szakmai segítséget vagy szükséges szolgáltatásokat nyújtani nekik. Ez nem csak a DEDO Alapítvány, hanem például az ETP Szlovákia, az Érseki Karitász, a Bernátfalvai menedékház vagy a városunk Pszichoszociális Központja.”

Az összegyűjtött adatokat a Munka- és Családkutató Intézet elemzi, amely részletes elemzést készít a város helyzetéről. Az összes érintett európai város adatai várhatóan a jövő év tavaszán lesznek elérhetők.

Pracu Eszter