A Volvo autógyár részét képezi majd az az épület is, amely a Központi Mezőgazdasági Ellenőrzési és Vizsgáló Intézet (ÚKSÚP) Vizsgálóállomásaként szolgált. Az épület, amelyet 1922-ben építettek Enyicke (Haniska) község mellett, és amely a rádiós műsorszórás kezdetével kapcsolatos Szlovákiában, megmarad.

A Volvo Car Košice szóvivője, Martin Seman elmondta: „A Volvo Car Košice nem tervezi az egykori ÚKSÚP Vizsgálóállomás lebontását. Jelenleg az épület karbantartására összpontosítunk, a jövőbeni hasznosításáról később születik döntés.”

Az épület történelmi jelentőségű, mivel innen 1925 decemberében a kassai postai technikusok az első kísérleti rádiós műsorszórást valósították meg Szlovákiában. Ehhez egy repülési irányításra szánt adót alakítottak át, amely a Prága–Kassa–Moszkva útvonalat szolgálta. „Ez röviddel karácsony előtt, 1925. december 20. és 22. között történt az enyickei rádió-távíró és rádiótelefon központból. – mondta Marián Gladiš, a Kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem Bölcsészettudományi Karának munkatársa, aki az újságírás történetével foglalkozik.

A helyiek ezt az épületet mind a mai napig „Rádiov”-nak nevezik. A történelmi eseményre emléktábla hívja fel a figyelmet, amelyet 2015-ben, az esemény 90. évfordulóján helyeztek el az épület homlokzatán.

Az elektromos autókat gyártó üzem területének előkészítése előtt az épület az ÚKSÚP vizsgálóállomásaként működött. Az agrárminisztérium szerint különleges szerepet játszott, mivel ez volt az egyetlen hely Szlovákiában, ahol átfogóan vizsgálták a vetőburgonya elismeréséhez szükséges vírusokat és karanténbaktériumokat. Az épületet egy új vizsgálóállomás váltja majd fel a közeli Bölzse (Belža) községben.

Szitás Veronika