A kortárs magyar képzőművészetben itt a keleti végeken harminc évvel ezelőtt Szabó Ottó fiatal festőművész az egyetemet akkor elvégző kassai társaival Rovás néven Szepsiben hozta létre azt az alkotó közösséget, mely később Kassára kerülve bontotta ki igazán a magyar kultúra értékeinek felmutatására, annak megőrzésére – és a saját tehetségükből adódóan – új alkotások létrehozásával történő gazdagítására.

A Rovás Kassán előbb a város egykori neves szobrászművészének Löffler Bélának a házában látott munkához, majd néhány év után az Erzsébet utca 42 szám alatt találta meg igazi otthonát, mely most már méltán viseli a Magyar Jelenlét Háza, MaJel Rovás Központ elnevezést. A Rovás ezt a jubileumot háromnapos gazdag műsorral fogja megünnepelni. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük azt a levelet, amivel Szabó Ottó a portálunk olvasóit, de egyben minden érdeklődőt meghív az október 23-24-25-én tartandó műsoraikra.

(sz)                                                                                                    

Kedves Barátaink! 

Szeretettel meghívunk a Rovás MaJel Napok rendezvényeire, amely egyesületünk 30-éves fennállása alkalmából idén 3-napos lesz: október 23-24-25-én az Erzsébet utcai Központunkban, a debrődi művésztelepünkön, valamint a kassai magyar iskolákban és óvodákban kerül megrendezésre.

A rendezvénysorozat 23-án, szerdán egy szakmai konferenciával és fórummal kezdődik, amelyet ajánlok figyelmetekbe. A konferencia 20-perces panell-beszélgetések egymásba kapcsolódó hálójaként sok érdekes információt adhat át a résztvevőknek is és az érdeklődő külsősöknek, középiskolás és egyetemista diákoknak is. A konferencia címe: „Tiszta vizet a pohárba” – ami sok mindent elárul az egész rendezvény és vitafórum szellemiségéről.

Kortárs képzőművészettel foglalkozunk, valamint olyan kulturális és közéleti események rendezésével, amelyekre a kortárs képzőművészet reagál. Bár Kassán van a központunk, de nem csak a kassai magyar művészek és nem is kizárólag a szlovákiai magyar alkotók megszólítása a Rovás célja – hanem a színvonal, a kortárs szellemiség, a szakmai tudás, a művészeti minőség prezentálása Kassán. Így tudunk együttműködni magyarországi, lengyelországi és ukrán egyetemekkel, erdélyi és magyarországi, szlovák, ukrán, szerb, cseh és lengyel művészekkel. Mi sohasem valami ellen, hanem mindig valamiért küzdünk, alkotunk, emeljük fel a szavunkat – tesszük a dolgunkat. Jelen lenni a mában – innen ered a központunk neve is (MaJel).


Egyesületünk, a Rovás most 30 éves, létrehozta az eNRA nevü nemzetközi alkotóközösséget, internetes újságot alapított és működtet RovArt néven(nemzetközileg regisztrált ISSN-kóddal); nyári Szabadegyetemet szervez évek óta; tehetséggondozó Esti Iskolát, Galériát alapított, művészkávézót és bisztrót működtet, újraindította az Építészek Klubját, a diákok és fiatalok számára pedig éppen most kezdett egy közösségi központ kiépítésébe. EU-s Interreg projekt keretében, az Első Fellépés Színpadával, zenés chill kávézóval, Digitális Galériával, video- és podcast-stúdióval, oktatótermekkel; kiváló vetítési és hangtechnikával; nemcsak a tökéletes lejátszás, de a felvétel igényével is. Együttműködő partnerünk lett a fóti Origo Filmstúdió, amelyet Andy Wajna hozott létre Budapest határában. Ők fogják a projektet kivitelezni. Képzéseket is indítnak nálunk a Hollywood Alap által, különféle operatőri, IT, videó, film, fotó, jelmez- és díszlettervezői kurzusokat – a filmiparban ugyanis elég nagy a migráció és kevés az igazán jól képzett szakember. Régóta folynak rajz- és festészeti kurzusaink kezdőknek és haladóknak, ingyenes képzést biztosítunk a tehetséges középiskolásoknak, akik a nyári alkotótáborainkon is térítésmentesen vehetnek részt.


Az együttműködés a felnőttek és tanárok felé is nyitott, nemcsak diákoknak; a képzések magyar és angol nyelven történnek majd. 

Szerdán 10.00-kor kezdünk, 10.40-kor kerül sor Kalmár Ferenc különleges státuszú nagykövet, a Szlovák-Magyar Vegyesbizottság elnökének előadására az 1956-os forradalom ünnepén. Délután, 16.40-kor Potápi Árpád János, Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkár ünnepi köszöntőjére kerül sor, majd a Nemzeti Emlékezet Bizottságának történésze, Galambos István ad elő 1956-ról és következményeiről.


A Márai Sándor Gimnázium művészet osztályai Cselényi Árpád festőművész-tanár vezetésével néhány rendhagyó órán vesznek részt, amelyeket Szepessy Béla, a Nyíregyházi Egyetem tanára, Verebes György festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője, Hegyi Csaba festőművész, a Pécsi Egyetem dékánhelyettese és Zeman Zoltán, az Egri Egyetem tanára, Mayer Éva, a Metropolitain tanára lektorál. 

Kedves Barátaim! Ha csak valamelyik pontjára tudnátok eljönni a 3 napnak – különös tekintettel a szerdára: Potápi ünnepi beszédére és arra a kiállításmegnyitóra, amely előtt a főkonzul asszony mond köszöntőt – annak is nagyon örülnénk! Várlak szeretettel titeket.

Szabó Ottó, Elnök