2024. június 12. - szerda
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

51. Kazinczy Napok

2019-11-16 @ 09:00

Az 51. Kazinczy Napok sűrűbb programja november 14-én, 15.30 órakor Kassa Fő utcáján, az egykori Fekete Sas fogadó homlokzati falán Kazinczy Ferenc emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődik, ahol Balassa Zoltán helytörténész mond beszédet.

A további műsorokra, a szakmai előadásokra ezután a Márai Stúdióban /Timon u.3/ kerül sor, ahol Duncsák Mária tanárnő, a Csemadok Kassai Városi Választmánya alelnökének megnyitója után a Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola KGSzT Lírai Színpada Szeretném, ha szeretnének című szerkesztett összeállításukkal köszöntik a rendezvény résztvevőit. A diákok ezt a műsorukat Bodon Andrea rendezésében Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából készítették. Itt tartja meg Kazinczy Ferenc műfordítói munkáságáról előadását Nyíri Péter, a Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója, a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke. Utána továbbra is a fordítás marad a téma. Három kassai fordítóval, tolmáccsal: Bartko Zoltánnal, Gablyasz Andreával és Kozsár Zsuzsával beszélget Köteles Szabolcs.

November 15-én, 14.00 órától továbbra is a Márai Stúdióban folytatódik a rendezvénysorozat. Örök barátaink – fejezetek a 20-21. századi műfordítás történetéből címen Nagy Csilla irodalomtörténész, a kassai P.J. Šafárik Egyetem Történelem Tanszékének magyar lektora tart előadást, majd Balassa Zoltán helytörténész azt mondja el, hogy Kazinczy korában milyen volt Kassa. Arról pedig, hogy milyen magyar irodalmi élet van Kárpátalján Vári Fábián László, József Attila-díjas költő, kritikus, műfordító, az MMA irodalmi tagozatának tagja számol be. A közönség az előadó Útban Törökország felé című versét is meghallgathatja, amit Illés Dávid, a kassai Márai Gimnázium diákja szaval el. Pusztay János Prima Primissima-díjas nyelvész professzor, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elnöke Anyanyelvünk sorsa a mi kezünkben van címen tart előadást. A pénteki műsor Magyar nyelvű otthon – külföldön címen egy pódiumbeszélgetéssel zárul. A kassai gyökerű, Londonban élő Kolár Évát Duncsák Mária kérdezi.

November 16-án , 9.00 órai kezdettel egy új helyszínen, a Magyar Református Központ székházában /szemben a Miklós-börtönnel/ folytatják az 51. Kazinczy Napokat. Itt Szabómiály Gizella nyelvész Szakfordítás és terminológiai munka kisebbségben címen tart előadást, majd Minya Károly, nyelvész, intézetigazgató, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese Mit művel a nyelvművelő kérdés kapcsán fejti ki gondolatait. A rendezvénysorozat zárórészében a kassai- és a szlovákiai magyar közművelődés és kultúra 2017-ben elhunyt nagy szervezőjére, Kolár Péterre emlékeznek. Róla „A Kolár Péter“ címen Gazda István tudománytörténész, a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója tart előadást. Ezt követően a kassai Csemadok Kovács utca 38 szám alatti székházában ünnepélyes keretek között leplezik le Kolár Péter emléktábláját.

Részletek

Dátum:
2019-11-16
Időpont:
09:00
Esemény kategóriák:
,
xvideospornfree.net xvideospornfree.net xvideospornfree.net xvideospornfree xvideospornfree xvideospornfree xvideospornfree.net xvideospornfree.net xvideospornfree xvideospornfree xvideospornfree.net xvideospornfree