2023. október 1. - vasárnap
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Borkóstoló: Pannonhalmi borok

2015-10-08 @ 18:00 - 19:30

EUR5

A Pannonhalmi-dombság, avagy a Sokoró az egyik legkisebb, ugyanakkor legősibb borkultúrával rendelkező borvidéke hazánknak. Győr-Moson-Sopron megye területén helyezkedik el. Földrajzi szempontból a Dunántúli-középhegységhez, azon belül a Bakonyhoz sorolják.

A Pannonhalmi-dombság keleti, délkeleti lejtőin a római kor óta termesztenek szőlőt. Egyes felvetések szerint honfoglaló őseink virágzó szőlőskerteket találtak a sokorói dombokon. Szent István királyunk 1002-ben keltezett pannonhalmi alapítólevelében a felsorolt tized alá eső termények között első helyen szerepel a szőlő.

A borvidékhez jelenleg 13 település (Écs, Felpéc, Győr-Ménfőcsanak, Győrság, Győrszemere, Győrújbarát, Kajárpéc, Nyalka, Nyúl, Pannonhalma, Pázmándfalu, Ravazd és Tényő) tartozik. A regisztrált szőlőterület 650 hektár, melyet mintegy 500 szőlőművelő gondoz.

Meghatározó szőlőfajtáink az Olaszrizling, a Rajnai Rizling, a Tramini, a Királyleányka, a Chardonay, a Rizlingszilváni. Az új ültetvények új fajtákkal (Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir) színesítik a borvidék kínálatát. A borászati vállalkozások mára megerősödtek, kialakították egyedi arculatukat.
A fejlődő vállalkozások, a borászati technika-, technológia modernizálása, az egyre színesedő kínálat, egyszóval a borvidék jövője bizakodással tölt el! A következő években a hozzáértő és bizony elkényeztetett fogyasztó számára izgalmas felfedezést fog jelenteni a pannonhalmi borok megismerése.

„Teremtett borvidék” – hirdetjük szlogenünkben. De ez nem pusztán szlogen, mert hiszünk a teremtésben, az alkotás komolyságában és szépségében.
Hamvas Bélát idézve: „Végül is ketten maradnak, Isten és a bor.” Kívánjuk, hogy borvidékünkön kalandozva, borainkat ízlelve, nevezetességeinket csodálva találkozzanak mindkettejükkel.

 

forrás: www.pannonhalmiborvidek.hu

Részletek

Dátum:
2015-10-08
Időpont:
18:00 - 19:30
Összeg:
EUR5
Esemény kategória:

Szervező

Rovás Polgári Társulás
Telefon:
+421 907 925 796
E-mail:
rovas@rovas.sk
View Szervező Website

Helyszín

Rovás Polgári Társulás (Kmeťova 34)
Kmeťova 34
Kassa, 04001 Szlovákia
+ Google Térkép
Telefon:
+421 907 925 796
View Helyszín Website
xvideospornfree.net xvideospornfree.net xvideospornfree.net xvideospornfree xvideospornfree xvideospornfree xvideospornfree.net xvideospornfree.net xvideospornfree xvideospornfree xvideospornfree.net xvideospornfree