2024. február 22. - csütörtök
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Fitos Dezső Társulat – Tántorgók

2015-10-24 @ 19:00 - 21:00

Ismertető:

Amerika a jövő országa, Amerika az ígéret földje, Amerika a lehetőségek hazája, egy tündérmese, főleg a 20. század eleji magyar nincstelenség felől nézve. A magyarországi szegénylegények, zsellérek, napszámosok, cselédek százezrei hagyták el a hazát az itthoni gondok enyhítésére, a könnyebb jövő reményében. Fiumében mondtak búcsút Európának, s többhetes utazás után Ellis Islanden találkoztak először a meseországgal, ahol azonnal hunkyk lettek, „izompacsirták”, és nyelvtudás híján a legkeményebb munkákra osztották be őket. Hitték, hogy hazatérnek, földet, házat vesznek majd a kint keresett pénzből, de a kivándorlóknak csak negyede tért vissza Magyarországra.
Róluk szól most a tánc, a tántorgókról, róluk, a bátrakról és a bizonytalanokról, akik éhesen és tétován várták az ügynököt, hogy rabszolgamunkára vigye őket Pennsylvania bányáiba… Róluk, a kitántorgókról, a hunkykról, akik az I. világháború előtt érkeztek Amerikába, szédölögve, tántorogva az idegen világban, ahol megtanultak élni, de mindvégig kívülállók maradtak. Róluk, a bujdosó magyarokról, akik tiszta tekintettel, de tántorgó lélekkel álltak az Újvilág földjén.
Fitos Dezső Társulata nekik állít emléket, megmutatva négy kivándorló legény sorsán keresztül a magyar paraszti exodust.

Táncosok: Fitos Dezső, Módos Máté, Darabos Péter, Moussa Ahmed, Fundák Kristóf, Sánta Gergő, Popovics Márk, Tókos Attila, Pálffy Zoárd

Zene: Pál Lajos, Pál István, Makó Péter

Dramaturg: Kocsis Rozi

Jelmeztervező: Szűcs Eszter

Művészeti munkatárs: Kocsis Enikő

Facebook: https://www.facebook.com/FitosDezsoTarsulat

forrás: port.hu

Részletek

Dátum:
2015-10-24
Időpont:
19:00 - 21:00
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
,

Helyszín

Grand színház (Jumbo centrum)
Dom Kultúry Jumbo, Masarykova, Kassa-Óváros, Szlovákia
Kassa-Košice, 04001 Szlovákia
+ Google Térkép
Phone
(00421) 0915 234 043
View Helyszín Website
xvideospornfree.net xvideospornfree.net xvideospornfree.net xvideospornfree xvideospornfree xvideospornfree xvideospornfree.net xvideospornfree.net xvideospornfree xvideospornfree xvideospornfree.net xvideospornfree