2023. január 29. - vasárnap
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Martinů Vonósok Prága és Dobozy Borbála magyar csembalóművésznő koncertje

2016-10-18 @ 19:00 - 21:00

Ezúton ajánljuk szíves figyelmükbe a Martinů Strings Prague (Martinů Vonósok Prága) és Dobozy Borbála magyar csembalóművésznő koncertjét,

melyre 2016. október 18-án (kedd), 19.00-kor kerül sor Kassán,  a Művészetek Házában (Moyzes u. 66.) a Cseh Kultúra Napjai rendezvénysorozat keretében.

A koncert főszervezője a Kassai Cseh Egyesület (Český spolok v Košiciach), valamint a Pozsonyi Cseh Centrum (České centrum v Bratislave), együttműködő partnere Magyarország Kassai Főkonzulátusa és a Kassai Állami Filharmónia.

Jegyek a Művészetek Háza pénztárában kaphatók.

 

Alább egy rövid ismertető a koncert fellépőiről:

Martinů Vonósok Prága

A tizenkét tagú vonós zenekar Jaroslav Šonský vezetésével a cseh vonós zene tradícióját folytatja, mely a hagyományos muzikalitáson kívül mindig kitűnt dallamosságával és szláv hangzásával. A Martinů Strings Prague együttest a fiatalabb középgeneráció kiváló zenészei alkotják, akik mind szóló műfajban, mind a legjobb cseh zenekarokban és kamarazenekarokban szereztek tapasztalatot: FOK Prágai Szimfonikus Zenekar, a Nemzeti Színház Zenekara, a Cseh Rádió Szimfonikus Zenekara, Suk Kamarazenekar.
Az együttes alapítója és művészeti vezetője Jaroslav Šonský Svédországban élő hegedűművész, tapasztalt szóló- és kamarazenész, zenei menedzser, aki rendszeresen jár Prágába zenekarával dolgozni. Šonský a Cseh Külügyminisztérum Gratias Agit elnevezésű díjának kitüntetettje, melyet a Cseh Köztársaság és a cseh kultúra külföldi jó hírnevének terjesztéséért nyert el. A budapesti publikum is találkozhatott a nagyszerű kamarazenésszel és szólistával az 2009. évi Budapesti Tavaszi Fesztiválon vagy a Bartók Rádió részére készített felvételen Patrícia Bretas brazil zongoraművésznővel, de 2013-ban is, amikor Dobozy Borbála magyar csembalóművésszel lépett fel Budapesten.

Dobozy Borbála 

Csembalótanulmányait  Zuzana  Růžičková vezetésével  a pozsonyi  Zeneművészeti Főiskolán kezdte,  majd a prágai Zeneakadémián folytatta nála, ahol kitüntetéssel diplomázott. A következő években  a  salzburgi Mozarteumban szerezte meg második diplomáját, illetve egy évig tanult a zürichi Zeneakadémián.

1983-ban díjat nyert a belgiumi Brugge-ben rendezett rangos nemzetközi csembalóversenyen, amelyre 2001-ben zsűritagként térhetett vissza. Kurzusokat tartott Magyarországon, Norvégiában, Belorussziában, Szerbiában. 2004 óta a franciaországi Thoiryban évente megrendezésre kerülő „Brillamment baroque” régizenei kurzus tanára. A legnevesebb fesztiválokon szerepel, mint  például a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Bergeni Fesztivál, vagy a  Concentus Moraviae.

Dobozy Borbála művészi tevékenysége középpontjában Johann Sebastian Bach életműve áll, de repertoárja szinte az egész csembalóirodalmat felöleli, beleértve a 20. századi és a kortárs zenét is. Több magyar zeneszerző – Arányi-Aschner György, Balázs Árpád és Hidas Frigyes – komponált már számára műveket.  Európa legtöbb országában és az USA-ban koncertezett, rádió-, TV- és lemezfelvételeket készített.

A Magyar Bach Társaság alapító tagja, a  Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára. Liszt-díjat kapott 2011-ben. Georg Anton Benda és csembalószonátái -Tradíció, háttér, korszellem címmel írott doktori disszertációját 2013. február 12-én védte meg.

 

Jaroslav Šonský

A több mint 30 éve Svédországban élő cseh hegedűművész hosszú éveken keresztül az általa alapított berlini Epos zongoratrióban játszott a Berlini Filharmónia tagjaival. 1975-ben emigrált Svédországba, ahol előbb zenetanárként, később a Norköppingi Szimfonikus Zenekar tagjaként tevékenykedett. Szólistaként és kamarazenekarok tagjaként a világ több mint húsz országában, köztük több különleges eseményen koncertezett (adott koncertet a svéd király tiszteletére, vagy Václav Havel utolsó németországi látogatása alkalmából).

Az utóbbi években leginkább duóban (hegedű-zongora, illetve hegedű-csembaló) lépett fel. 2009-ben nagy sikerű koncertet adott a Budapesti Tavaszi Fesztiválon a Vendégünk Csehország sorozat keretében, ahol Patricia Bretas brazil zongoraművésznő volt a partnere, akivel több turnén is részt vett Brazíliában, Svédországban és Csehországban.

2009 őszén ő szervezte meg a Norköppingi Szimfonikus Zenekar turnéját Csehországba a svéd EU elnökség idején. Közreműködött a Bohuslav Martinů munkásságának emléket állító Martinů Revisited svédországi bemutatásában. A Csehország érdekében külföldön kifejtett munkásságáért még 2003-ban megkapta a cseh külügyminiszter által adományozott „Gratias Agit“ díjat.

Az elmúlt évben Prágában megalapította a 12 tagú Martinů Strings együttest, akikkel nagy sikerrel mutatkoztak be Prágában és Svédországban is. Jaroslav Šonský egy francia Jean Baptista Vuillaume hangszeren játszik.

Martinů Vonósok Prága és Dobozy Borbála magyar csembalóművésznő koncertje

Részletek

Dátum:
2016-10-18
Időpont:
19:00 - 21:00
Esemény kategóriák:
, , ,
Esemény címkék:
, ,

Helyszín

Művészetek Háza
Štátna filharmónia Moyzesova
Kassa, 04001 Szlovákia
+ Google Térkép
Telefon:
0948 - 032 567 (+421 - 948 - 032 567)
xvideospornfree.net xvideospornfree.net xvideospornfree.net xvideospornfree xvideospornfree xvideospornfree xvideospornfree.net xvideospornfree.net xvideospornfree xvideospornfree xvideospornfree.net xvideospornfree