2024. március 2. - szombat
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Personal Moses – Személyes Mózes a zsinagógában

2014-10-04 @ 19:00 - 2014-10-05 @ 02:00

Kassai Fehér Éjszaka – Biela Noc

Kassa városa az éjszaka folyamán interaktív térré válik és hagyományos ciklusa néhány órára megszűnik létezni.
A zenei és fényhatások installációi az éjszakai városba új életet lehelnek és az éjszaka fehérré válik.
A kulturális és nyilvános terek megnyílnak a látogatók előtt és nem mindennapi élményben részesítik őket.

A kiállítás egy opera perfomanszal 19:00-kor nyílik meg, melyben közreműködik Dégner Lilla.

Suchoža József
Suchoža József

A Personal Moses (A személyes Mózes) egy olyan site-specific video installáció, mely a kassai Harang-utcai Zsinagóga egy konkrét terére készült. Olyan optikai illúziót kelt, melyben egy speciális vízfelület tükröződésében megkettőződik a zsinagóga térhatása és benne – a reális és a szimbolikus térben – a létezés dezorientáltsága, és a „morális megtisztulás” is. A video-installáció a történelemhez kötődik és a konkrét hely funkciójához. Valójában a reális, a profán- és spirituális, valamint a szellemi tér határvonalait feszegeti, amivel önreflexióra készteti a nézőt.
A szerző ezzel a monumentális művészi installációval reagálni akar a kortárs képzőművészet kulturális különbözőségeire, kialakítván ehhez egy szimbolikus meditációs környezetet. Mind ezzel végső soron arra ösztönöz, hogy elgondolkodjunk a közép-európai társadalmak jelenlegi interetnikus – és kulturális kapcsolatain.

Suhoža József (1978) a szobrászati és térmédiai szakágazatban a szlovákiai vizuális művészek fiatalabb nemzedékéhez tartozik. Tanulmányait a Besztercebányai Képzőművészeti Egyetemen (2003)JurajSapara szobrászati és alkalmazott média műtermében végezte, ahol 2010 –ben doktoranduszi tanulmányait is befejezte. Alkotásaiban a médium installációkra épít, különös hangsúllyal a site-specific művészetre és az akciókba való átfedésre. Szellemi vonatkozásban a művésznek a létezés teréhez fűződő viszonyulásait feszegeti, annak rituális, mitológiai és archetipális, kollektív emlékezetének mibenlétét is kutatva.
Site-specific alkotásait a forma a szellem és a hely olyan eszenciális megjelenítéseinek tekinthetjük, melyek ezek átélésének jelenkori válságáról is beszélnek.

Kurátor ifj. Szaszák György

Forrás: http://bielanoc.sk/

Látványterv:

Suchoža József: Personal Moses
Suchoža József: Personal Moses

 

LBORITOTERV-02

Details

Start:
2014-10-04 @ 19:00
End:
2014-10-05 @ 02:00
Event Categories:
,
Event Tags:

Organizer

Biela Noc – Fehér éjszaka
Email
bielanoc@gmail.com
View Organizer Website

Venue

Zvonárska Synagóga
Zvonárska Synagóga
Kassa, 04001 Szlovákia
+ Google Map
View Venue Website
xvideospornfree.net xvideospornfree.net xvideospornfree.net xvideospornfree xvideospornfree xvideospornfree xvideospornfree.net xvideospornfree.net xvideospornfree xvideospornfree xvideospornfree.net xvideospornfree