2024. február 22. - csütörtök
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szunyog Zsuzsa: Álomgyár

2015-06-04 @ 19:00 - 20:30

EUR5

A TeatRovás színházi előadása. Belépődíj: 5€. Előzetes helyfoglalás szükséges a 0907/587258-as telefonszámon.

Szunyog Zsuzsa Álomgyár című szerzői estjét a közelmúltban megjelent Szél, szoknya, tenger  című prózakötete alapján állította össze. Az előadás során a szövegrészletek mellett és három ismert dalon kívül elhangzanak a szerző saját dalai, melódiái, melyekhez rövid tánckoreogáfiák társulnak. „Csak úgy jött egyik ötlet a másik után. A dallamok vittek valamerre, a tánc húzott valamerre, én pedig mentem utánuk. Így született ez a zenés-táncos performansz, ez az öröm-dráma-szerelem előadás.” 

 

A királyhelmeci származású, Pozsonyban tanító Szunyog Zsuzsa Szél, szoknya, tenger című prózakötete idén megkapta az Irodalmi Alap Madách-nívódíját. A szerző ebből a kötetből válogatott részleteket, amelyek mellé saját dalait szerkesztette, rövid tánckoreográfiákkal kiegészítve. „Az alkotói folyamat végén zenés-táncos performansz született, egy öröm-dráma-szerelem előadás”. A meghívó alapján ennyit tudtunk a műsorról, valamint azt, hogy zongorán közreműködik Lovász Bálint.

Szunyog Zsuzsát eddig költőként ismerte a hazai szakma. Az említett nívódíjas mű előtt két verseskötete jelent meg. A Szél, szoknya, tenger egy furcsa mozaikregény, amelyben rengeteg nő jelenik meg, és a szerző mindet saját anyjának nevezi. Arisztokraták, egyszerű háziasszonyok, kis fruskák, táncosnők, parasztlányok, hivatalnoknők, színésznők kúsznak a képbe egy-egy villanásnyi időre, hogy aztán gyorsan eltűnjenek. Ha úgy tetszik, itt a válasz Esterházy Péter Harmonia Caelestisére. Az „anyaregény”, amelyben az elbeszélőnek számtalan anyja van.

Ezek a rövid történetek remekül érvényesülnek a színpadon, minimalista díszletben (egyetlen szék), kevés kellékkel (egy sál és egy pár cipő). Szunyog Zsuzsa szépen, érthetően mesél, és nem esik a túljátszás, a patetizmus csapdájába. A kisprózák között pedig hol csak „szórakozottan” dudorászik, hol pedig énekel. Dalainak hangulata egy kicsit a Cseh–Bereményi szerzőpárost idézi, de érezhető bennük némi francia sanzoníz is. A dalszövegek és a melódiák teljesen rendben vannak. A tánckoreográfiák pedig inkább szolíd mozdulatsorok, amelyek „megtámasztják”, illusztrálják a szöveget, segítik a befogadást, szinte átvezetik a nézőt egyik történetből a másikba.

Csak azt nem értem, miért kapta ez a különleges est az Álomgyár címet. A cím szerintem zárójelbe teszi a látottakat-hallottakat, azt az érzetet keltve, hogy aminek tanúi vagyunk, az csak egy széles körű fogyasztásra szánt hollywoodi termék. Pedig egyáltalán nem az, sőt. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Szunyog Zsuzsa minden kollégájának, az egész hazai magyar szépirodalomnak tesz szívességet azzal, hogy színpadra áll saját művével. Az olvasóközönség ugyanis (jobb esetben) kíváncsi a szerzőre, szereti tőle magától hallani a művet. A legtöbb szerző viszont nem túl jó előadó. Dünnyögnek, hadarnak, halkak vagy épp túl harsányak. Tisztelt írók és költők, íme valaki, akitől tanulhatnak egyet s mást. /Forrás: ujszo.com/

Részletek

Dátum:
2015-06-04
Időpont:
19:00 - 20:30
Összeg:
EUR5
Esemény kategória:
Esemény címkék:

Szervező

Rovás Polgári Társulás
Phone
+421 907 925 796
Email
rovas@rovas.sk
View Szervező Website

Helyszín

Rovás Polgári Társulás (Kmeťova 34)
Kmeťova 34
Kassa, 04001 Szlovákia
+ Google Térkép
Phone
+421 907 925 796
View Helyszín Website
xvideospornfree.net xvideospornfree.net xvideospornfree.net xvideospornfree xvideospornfree xvideospornfree xvideospornfree.net xvideospornfree.net xvideospornfree xvideospornfree xvideospornfree.net xvideospornfree