Egészen 20 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy végre felújítsák a herlányi gejzírt. A munkák még nyáron elkezdődtek és körülbelül egy hónapja fejeződtek be. „Már 1996 óta, amikor is elkezdtem foglalkozni ennek a nemzeti emléknek a problémájával, egyértelmű volt, hogy katasztrofális állapotban van. A munkák nem csak műszaki beavatkozásokból álltak, hanem a megfigyelésekből is,” nyilatkozta Ladislav Tometz a Műszaki Egyetem munkatársa.

A herlányi gejzír a Műszaki Egyetem területén található, de mivel egyben nemzeti emlék is, ezért az állam joghatósága alá tartozik.  Több éves próbálkozás után pénzügyi támogatást a gejzír felújítására most a Környezetvédelmi minisztériumtól sikerült szerezni. Ezen kívül az egyetem is nyújtott némi támogatást, a munkálatok összesen 190 ezer euróba kerültek. „A furat legnagyobb gondját a felszerelés állapota jelentette, az acélcsöveket fel kellett újítani vagy kicserélni, az egész medencét szétszedni és kamera segítségével megállapítani a földalatti állapotot. Feltehetőleg 1920 és 1921 között került sor bizonyos műszaki beavatkozásra, amely csak a medencét érintette. 1981-ben sajnos a geológusok jelenléte nélkül cserélték ki a medencét valamint a csöveket, de csak nagyon sekélyen 1 méteres mélységben.”- teszi hozzá Tometz.

Fúrási munkálatok is szükségesek voltak. A gejzír 2017-ben fennállásának 142. évfordulóját fogja ünnepelni. 1875-ben fejezték be, amióta csak két kisebb javítást végeztek rajta. A gejzír működésképtelenségének legfőbb problémája a 80-as évekre vezethető vissza, amikor is 1 m-es mélységben egy ún. kaverna keletkezett, amely a kitörés során feltöltődött vízzel, így az ezután csak 5-7 méteres magasságban volt képes kitörni. A munkálatoknak hála a gejzír mostani kitörésének magassága már 22 méter, időtartama pedig 25 perc.

A munkálatok során azt is megfigyelték, hogy 30 méterrel a földfelszín a víz meglepően különböző csatornákat és utacskákat vájt ki magának, de nem tört fel a felszínre.

Tavasszal még vár néhány kisebb munka a gejzírre. Az egyetem az újévben még szeretne újabb pénzügyi segítséget kérni az államtól – a felújított gejzírt ugyanis továbbra is megfigyelés alatt szeretnék tartani.