A kassai polgárok egy valódi magyar és nemzetközi szintű  klasszikus,  Márai Sándor legendás, de viszonylag ritkán játszott színpadi műve. Nemcsak egy legendát  láthatunk majd  a helytállásról , de azt is  mi húzódik meg  a szerelmes János mester élete mögött . A kassai dóm kőfaragója, magándémonaival küzd, érzelmi labirintusba keveredik. Múzsát talált magának Genovévában. Mindeközben a városa, Kassa veszélybe kerül, elveszítheti függetlenségét, önállóságát, döntenie kell. És eljön az idő, amikor János mesternek is választania kell, megmarad -e teremtő művésznek, vagy felelősséget vállal a közösségért.

Beke Sándor, rendező: Én a főszereplőre koncentrálok, ő pedig a társadalmi történésekre koncentrált a maga idejében. Most kiderült, hogy a főszereplőnek a történése több, mint két órát tölt ki játékidőben- és így nekem a művésznek a sorsa, aki tulajdonképpen konfliktusba kerül magával az élettel – ha úgy tetszik,akkor a múzsájával, a feleségével . Plusz még Márai hozzátesz egy egyházi képviselőt is – mivel Márai a szobrot a templom elé készítteti, és közben a várost meg kell menteni – úgyhogy minden lényeges pont, amelyik a sorsát befolyásolta János mesternek a szobrásznak, az tulajdonképpen nem hogy csak megmaradt, szerintem a mi előadásunkban domborodik ki először.

A szövevényes kapcsolatok, a szerelmi ötszög létrehozója valójában János mester múzsája, aki nem más, mint nevelt lánya, Genovéva.

Dégner Lilla színművész: Ravasz, gyerekes. Egyszer nő -egyszer gyermek. Ez a két állapot folyamatosan váltakozik, ez a két lelkiállapot benne.

A megoldhatatlan konfliktusok áldozata végül János mester felesége, Ágnes lesz.

Varga Lívia, színművész:Ebben a szerepben minden benne van: az odaadó feleség, az anya. A családja és a saját élete békéjét fenntartani akaró nő – foggal és körömmel ragaszkodik Jánoshoz. Tudja is tartani ezt a feszültséget elég sokáig magában, majd aztán a darabban egyszer csak így, elszakad a kötél és…

A dráma eljut a végkifejletig, megszületik a katarzis, a nézőtéren felcsendül a taps. A kassai társulat vezetése ezzel a darabbal készül a Thália Színház megalakítása 45. évfordulójának a megünneplésére, amelyre ősszel kerül sor.