Fellendíti a kocsiflottáját a Szlovák Vasúttársaság – összesen 7 új Ampz típusú elsőosztályú kocsit állítanak forgalomba, ebből ötöt még idén. A fennmaradt kettőt jövő év márciusáig kell kézbesítenie a ŽOS Vrútky kocsigyártó és szervizelő vállalatnak. A kocsikkal a Kassa – Zsolna – Pozsony, illetve a Pozsony – Prága szakaszokon közlekedő távolsági járatokon találkozhatunk majd. A beruházás összesen nettó 14 millió eurójába kerül a vállalatnak, tehát egy darabért csaknem 2 millió eurót fizetnek. Az első ilyen kocsit már múlthét pénteken fel is avatták a Vápeč nevű gyorsvonaton Pozsony és Zsolna között. A kocsik elkészítésére vonatkozó szerződést még 2017-ben írták alá, egy nagyobb, 66,8 millió eurós beruházás keretében – ennek részei voltak a csicsmányi hímzéssel díszített kocsik is, amikből már 26 darab fut a síneken.

Az első kocsit ma Ruttkára menet Andrej Doležal közlekedési miniszterelnök és Jaroslav Kmeť közlekedésügyi államtitkár is megtekintették a vasúttársaság vezérigazgatója, Filip Hlubocký társaságában.

Specifikációk: 

  • állítható bőrülések, széthajtható asztalok, modern térválasztó ajtók, cserélhető szőnyeg, információs panelek, LED égősáv, 52 férőhely
  • klimatizáció, Wi-Fi elérhetőség, 230 V konnektorok és USB portok, vákuumos WC, biztonsági kamerák
  • maximális üzemi sebesség: 160 km/h

Forrás, képek: ZSSK