Szeptember 4-én az elsőéves iparista diákok Tornaljára látogattak, hogy megtekintsék
egy gépészeti vállalat mindennapjait, illetve információkat kapjanak a cég által felajánlott ösztöndíjprogramról.

Az LVD vállalatról azt érdemes tudni, hogy világszerte vezető szerepet tölt be a lemezek gyártására szolgáló berendezések tervezésében és gyártásában, és az iparág egyik legátfogóbb termékkínálatát nyújtja. Berendezései és szoftvereik innovatív és integrált fémmegmunkálási megoldásokat kínálnak a gyártási folyamatok fejlesztésére és az intelligens gyárak létrehozására. Annak érdekében, hogy az innováció úttörője legyen a cég, munkatársainak kreatív szabadságot biztosít, folyamatosan befektet a kutatásokba és fejlesztéskbe, valamint több európai egyetemmel működik együtt új termékek fejlesztése és tesztelése céljából. Az LVD áttörést jelentő termékei közé tartozik a CADMAN® szoftver, a Touch CNC vezérlősorozat, az Easy-Form® adaptív lézeres hajlítórendszer és a Synchro-Form XXL élhajlító.


A kassai Ipari diákjai izgalmas lehetőséget kaptak, hogy az Ipari régóta partnervállalatánál
látogatást tegyenek, és első kézből ismerjék meg a korszerű gépek működését. A látogatás
célja az volt, hogy a tanulók bepillantást nyerjenek a gépipar mindennapi működésébe, és
megismerkedjenek a modern technológiai megoldásokkal. A cég menedzsere, Miroslav Poliak úr szívesen fogadta a tanulókat. A látogatást egy rövid bemutatkozó prezentációval kezdték, amely során a vállalat képviselője bemutatta a céget, annak történelmét, valamint a főbb tevékenységeket. Kiemelte, hogy a vállalat számára kiemelten fontos az innováció és a fenntartható fejlődés, ezért folyamatosan fejlesztenek új technológiákat, amelyek megkönnyítik és hatékonyabbá teszik a gyártási folyamatokat.


A bemutatkozást követően a diákoknak lehetőségük volt megtekinteni a különböző gépeket
működés közben. A látogatás során a diákok betekintést nyertek a gyártási folyamatok automatizációjába is. A vállalat bemutatta, hogyan használnak robotokat a termelés különböző fázisaiban, és hogyan csökkenti ez a munkaterhelést, növeli a hatékonyságot és javítja a munka minőségét. A látogatás végén a diákok kérdéseket tehettek fel a cégben dolgozóknak. A vállalat képviselői hangsúlyozták, hogy a gépipar rohamtempóban fejlődik, és a jövőben is nagy szükség lesz jól képzett szakemberekre. Emellett arra biztatták a fiatalokat, hogy ha érdekli őket a technológia, a mérnöki munka vagy a gyártás világa, bátran tanuljanak tovább ezen a területen.


A látogatás nemcsak oktató jellegű volt, hanem inspiráló is. A diákok új ismeretekkel
gazdagodtak a modern technológiákról, és sokan elgondolkodtak azon, hogy a jövőben akár ilyen területen is dolgozhatnak. Az ilyen tanulmányi kirándulások és látogatások nagyszerű lehetőséget nyújtanak arra, hogy a diákok közvetlen tapasztalatokat szerezzenek, és közelebbről megismerjék az ipar működését.

Rigó Gyula