A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolában nemcsak a hagyományos ünnepekről, hanem a természet- és környezetvédelem egy-egy jeles napjáról is megemlékeznek, hisz legalább ezeken a napokon nagyobb hangsúlyt helyeznek a Föld jövőjével kapcsolatos kérdésekre.
Az iskola diákjai hagyományosan április 22-én megemlékeztek a Föld napjáról. E jeles nap alkalmából az alsó tagozat több programon is részt vett. A közeli parkban tettek sétát, megfigyeléseket végeztek. Beszélgettek a növényekről, madarakról és azok védelméről. Tanulmányozták környezetünk tisztaságát, megfigyelték az ébredező természetet, a növényeket, állatokat. A negyedikesek a közeli piacra is ellátogattak, ahol tavaszi fűszer-és gyógynövényeket ismertek fel. Az elsősök és a harmadikosok még ültettek és vetettek is. A másodikosok megtanulták, mi a különbség a hulladék és a szemét között, miért fontos a hulladékot szelektíven gyűjteni és milyen fontos, hogy ne csak újra hasznosítsák, hanem újra is tudják használni a dolgaikat. Közösen énekelték a Szuperkukák dalt. Majd beszélgettek a jeles dátumról, a környezetvédelemről, a veszélyeztetett állatokról, növényekről, a Föld népeiről. Természetvédelmi filmeket néztek, vetélkedőt szerveztek, majd lerajzolták, hogyan képzelik el az ideális, egészséges bolygónkat. Felismerték, hogy a bolygónk komoly veszélynek van kitéve a környezetszennyezés, az emberi „nemtörődömség” következtében, Ezért a Földanya megmentésére figyelemfelhívó plakátot készítettek.
Tudatosították, hogy mindannyiunknak tenni kell valamit a bolygónkért, hisz Földünk jövője a mi kezünkben van. Elhatározták, hogy továbbra is szétválogatják a szemetet, takarákoskodnak az villanyárammal és a vízzel, papírt gyűjtenek, virágot, fákat ültetünk, nem szemetelnek és nemcsak ma, hanem az év 365 napján védik a természetet.