A folyó a modern városokban az élet szinonimája. Kassa Városa várostervezési versenyt hirdet ki a napokban, mégpedig a Hernád partjára megálmodott Új városközpont létrehozásának céljából. A 300 hektárnyi kiválasztott területet a Rampová, a Prešovská, a Palackého utcák, valamint a vasútvonal ölelnék körbe – olvasható mindez a magisztrátus által kiadott közleményben.

Célja egy vonzó városi környezet kialakítása, ahol helyet kapnának a magasabb szintű polgári szolgáltatások, a lakhatás, a szociális szolgáltatások, a rekreáció, az oktatás, a sport és a zöldterületek is. Mindennek részét képeznék a legmodernebb okos-technológiák is. Az Új városközpont nem csak Kassa vonzáskörzetét szolgálná ki, de egész Kassa megyét. A kétfordulós várostervezési versenyt elbíráló bizottság elismert külföldi és hazai szakemberekből áll, az eredményt pedig 2022. június 23-án fogják kihirdetni.

Peter Kropp városi főépítész elmondása szerint a verseny egy komplex, gazdasági szempontból megvalósítható, ökológiailag fenntartható és szociálisan igazságos városrészt megvalósítását tenné lehetővé. Úgy véli, hogy amennyiben sikerülne a területet felélénkíteni, akkor a történelmi városközpont mellé egy újat is kaphatnánk. Hozzátette, hogy hasonló módú városbővítésre a múltban Hamburgban és Londonban is volt példa, jelenleg pedig Prága és Pozsony készül rá.

Jaroslav Polaček főpolgármester úgy gondolja, hogy a projekt az elkövetkezendő évtizedekben a varősközpont egész arcát megváltoztathatja. Kiemelte, hogy a verseny előkészítése két évig tartott, képviselők és szakemberek közreműködésével. Mivel más városokkal ellentétben Kassán a folyópartokat jórészt ipari célokra használják vagy csak a gaz no rajtuk, reméli, hogy a változás elnyeri majd város lakosainak tetszését.

„Egy olyan helyről beszelünk, ami sok kassai számára jelentéktelen, viszont predesztinált a jövőbeli fejlődésre. Ez a hely közel van a vasúti pályaudvarhoz, a történelmi városközponthoz és a közlekedési összeköttetésekhez. Ezért a prioritások egyike, hogy a nyertes pályázat figyelembe vegye a közúti, vasúti és kerékpáros közlekedést is. Ezen kívül szolgáltatásoknak és állami intézményeknek is helyet szeretnénk adni….” – nyilatkozta

A szolgáltatások és az állami intézmények azért is fontosak, mert a csaknem 240 ezres lakosság mellett naponta még 100 ezer ember látogatja a várost, akik különböző szolgáltatásokat vesznek igénybe, beleértve a városi tömegközlekedést is. Az új városrész így a Kassa vidéki járás, valamint egész Kassa megye lakosainak is szolgálna. A közigazgatási hivatalok átköltöztetése pedig nem utolsósorban a városi közlekedést is tehermentesítené.