Kevesebb diákkal indítják a tanévet idén szeptemberben a Kassa megyei középiskolák. A szakközépiskolákon négyszáztíz, a gimnáziumokon pedig kétszázharminc tanulóval csökkenhet a létszám. A diákhiányt a magyar tannyelvű középiskolák is érzik. Gyakran szinte harcolni kell egy-egy jelentkezőért. A kassai Szakkay József Szakközépiskola is mindent megtesz azért, hogy elnyerje a szülők és gyermekeik érdeklődősét. Idén három első osztályt indítanak. Matej Éva,  a Szakkay József Szakközépiskola igazgatója portálunknak elmondta idén harminchat elsős diák kezdi az új tanévet az iskolában. „Nagyon örülök, , hogy ilyen létszámban jelentkeztek. Három szakot töltünk be – a kereskedelmi akadémiát a műszaki líceumot  és a mechatronikát” – közölte az igazgató.

A nyári szünetben a tanárok rendszerint  különböző továbbképzéseken fejlesztik tudásukat, melyek elengedhetetlenek a modern és színvonalas oktatáshoz. „Részt vettünk egy továbbképzésen, melynek témája a projektmódszer alkalmazása volt az iskolában  a tanítás során.  A projektmódszer lényege, hogy valamilyen célkitűzés egy feladat keretén belül a diákok egy hosszabb folyamat során végül egy produktívumot, egy terméket állítanak elő“ – közölte Szűcs Anita, informatikaszakos pedagógus.

A kassai ipari nem csak az  oktatásra, hanem a gyermekek jövőjére is gondol. Az iskola partnerséget kötött egy tornaaljai céggel, amely havi hetven euró ösztöndíjat, érettségi után pedig munkaszerződést kínál a növendékeknek. Az elmúlt években ugyanis innen kerültek ki a vállalat legjobb munkásai. A programnak köszönhetően az iskola a Tornalja környékén élő tanulók érdeklődését is felkeltheti.

(szgy, iz)