Anna Kolesárová boldoggá avatására holnap fog sor kerülni a Lokomotív stadionban, melyre csaknem 20 ezer érdeklődőt várnak. Mivel nem szükséges előre bejelentkezni és a belépés is díjtalan, számolni kell a tolongással, tekintve, hogy a stadion csak 25-30 ezer férőhelyes. Már reggel 6 órától nyitva lesz, azonban a programok csak 9 órától kezdődnek.

A nagy tömeg miatt a szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy ne felejtsenek el magukkal vizet, gyógyszereket, esőköpenyt (nem esernyőt) és iratokat hozni. Ezen kívül összecsukható szék, illetve kempingmatrac használata is megengedett.

Ki volt Anna Kolesárová?

Anna Kolesárová 1928-ban született a Nagymihályi járásbeli Magasréven (Vysoká nad Uhom). Azt követően, hogy 13 éves korában elvesztette az édesanyját, magára vette a háztartás összes teendőjét, ellátta apját és bátyját. Rendszeres templomjáró volt és imádkozta a rózsafüzért is. Szerény élete 1944. november 22-én este ért véget, amikor is a Vörös Hadsereg betört a falujukba. Megrémült családjával együtt a pincében bújt el, de amikor egy részeg szovjet katona rájuk talált, édesapja megkérte Annát, hogy adjon neki ennivalót. A katona azonban erőszakoskodni kezdett vele. Mivel Anna nem engedett neki, a halálával fizetett. Kiszabadította magát a katona karjai közül, majd elbúcsúzott apjától, akinek szemei láttára lőtték le. Sírja zarándokhellyé vált.

Stadion

A stadionba két bejáraton át lehet majd bejutni, a Kavocsáni út felőli a papoknak, vendégeknek, fellépőknek, illetve a tolószékeseknek és a gyerekkocsikkal közlekedőknek lesz fenntartva. A Csermelyi út felőli bejáratot pedig bármely résztvevő használhatja. A stadion területe összesen 4 részre van felosztva, amelyek fokozatosan fognak megtelni. Amennyiben valakinek kérdése támad, forduljon az önkéntesekhez, akik majd útbaigazítják. Tilos bevinni bármilyen, fegyverként használható tárgyat, kutyát, zászlókat, transzparensket, reklámtárgyakat, valamint akármilyen politikai pártot, szervezetet, márkát vagy eseményt népszerűsítő szórólapot.

A rokkantsági igazolvánnyal (ZŤP) rendelkező tólószékes mozgássérült látogatók és kísérőik számára külön helyek lesznek fenntartva, ugyanígy a hallás- és látáskárosultak számára is.

Közlekedés

A stadionhoz ingyenes különjáratokat indítanak a Vasúti pályaudvarról, illetve az Optimától (villamos) és a Tesco hipermarkettől (Tesco – Džungla) (busz) is – https://www.dpmk.sk/aktuality/2018/vikendove-posilnenie-dopravy-pocas-blahorecenia-anny-kolesarovej

A szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy ne autóval próbálják megközelíteni a stadiont, mivel számos, körülötte levő út le lesz zárva, illetve egyirányúsítva, ugyanígy a parkolók sem lesz elérhetőek.

A parkolási lehetőségekről, illetve a közlekedési helyzetről a Lumen rádió fog tudósítani, amely a 94,4 MHz frekvencián érhető el.

A Szlovák Vasúttársaság két különjáratot is indít az eseményre utazók számára, ami viszont már nem lesz ingyenes. A Blahoročenie (Boldoggá avatás) névű vonat szombat éjjel 00:15-kor indul a Pozsonyi főpályaudvarról, Kassára reggel 6 óra után érkezik meg (megj.: feltéve, ha útközben nem romlik el a mozdony). Kassáról vissza Pozsonyba 17:41-kor indul majd és 23:34-kor fog célba érni.

A boldoggá avatás

A boldoggá avatás folyamata 10 órától kezdődik, előtte rózsafüzér imádság lesz tartva. Az boldoggá avatási szertartással egybekötött misét a Szentek Ügyeinek Konfigurációjának prefektusa és Ferenc pápa követe, Giovanni Angelo Becciu kardinális fogja celebrálni. Az ünnepség 12:30-kor ér véget, amelyet egy 15 óráig tartó koncert követ. A stadion viszont egészen 17 óráig nyitva lesz.

A teljes program az alábbi linken érhető el:

https://annakolesarova.sk/program-slavnosti-blahorecenia-anny-kolesarovej/

A stadion felosztása:

 

Forrás: Korzár Košice