A képviselők a december 13-i, azaz tegnapi ülésen megszavazták Kassa megye 2022-es költségvetését, amely 346 860 ezer euróval rendelkezik majd.

A legtöbb pénz, 115 millió eurót az oktatásügy kapja. A megye folytatja az általa fenntartott iskolák és kollégiumok felújítását, valamint fektetni fognak az éttermek felújításába is. Emellett a sport támogatása sem maradhat el – jövőre megkezdődik a Kassai Sportközépiskola melletti jégkorong csarnok építése. A költségvetés emellett a Királyhelmeci Gimnázium melletti uszoda megépítésével is számol.

A közúti infrastruktúrára csaknem 66 millió eurót különítettek el. Ez magába foglalja a D1-es autópálya keleti része (Magyarbőd – ukrán határ) megvalósíthatósági tanulmányának fedezését. A hidak balesetveszélyes állapotára való tekintettel a megye azok állapotának felmérésére szolgáló saját műszaki eszközök megvásárlásával is számol.

Ezen kívül a kultúra 29 millió eurót, a szociális szolgáltatások pedig 36 millió eurót kapnak.

A saját forrásokon kívül a megye az egyes projektek megvalósításánál az uniós alapokhoz is hozzányúlna. Ezeknek köszönhetően befejeződik a Szepességi Múzeumhoz tartozó márkusfalvi gazdasági épület, a Zsuzsanna Kúria rekonstrukciója, valamint az őrmezői Lidwina szociális szolgáltatásokat biztosító intézmény szélesítheti a szolgáltatásai körét. A költségvetés ezen kívül pozitívan érinti a kerékpárosokat is, hiszen a Šírava-víztározó körüli kerékpárút megépítésén kívül a Szlovák Paradicsomban található Podlesoktól Savnikig (Spišský Štiavnik) húzódó, valamint az Igló – Lőcse kerékpárutak is zöldet kaptak. A legtöbb uniós támogatást a Strojárenská utcai Kassa Megyei Kreatív Központ kialakítása igényli.

A megye egyúttal a turizmusra irányuló projekteket is támogatni kívánja, ami mellett Megyei kikötök létrehozását is tervezi a Ruzsínon, a Šíraván, az Imrikfalvi-víztározón és a Bukócon. Ezek kajak- és csónakkölcsönzésre nyitnának lehetőséget, a megye továbbá vízibicikliket is szeretne vásárolni, valamint fedezni az üzemeltetésüket.

Forrás, borítókép: Kassa Megye Önkormányzata