Korábban indul az idei Kassai karácsonyi vásár. A Fő utcán huszonöt év után először már advent első vasárnapján megnyílnak a frissítőt és ünnepi portékát kínáló standok.

A Kassai mesés karácsony rendezvénysorozata hagyományosan, december 5.-én délután 17.00 órakor ünnepi programmal valamint a huszonkét méteres karácsonyfa és a városközponti ünnepi díszek kivilágításával indul. A kassaiak kedvelt adventi találkozóhelye a városközponti karácsonyi vásár negyvenhét standja viszont rendhagyóan, már december 1.-től várja a látogatókat. A vásár újdonsága, hogy kolbászt, lángost, forralt bort és egyéb frissítőket, idén csak környezetkímélő csomagolásban tálalhatják az árusok, mint például biológiailag lebontható műanyag, papír és egyéb ökológiai anyagok.

Kassa város főpolgármestere, Jaroslav Polaček elmondta, hogy a karácsonyi vásár szervezésénél idén nagy hangsúlyt fektettek a környezetvédelem, minőség és higiénia megerősítésére. „Az árusok viszont megígérték, hogy az árak a tavalyi évvel szemben, nem lesznek magasabbak,” – tette hozzá a főpolgármester.

Az Immaculata mellett már felállították azt a lucfenyőt, amelyet kétezer méternyi égősor mintegy tizennégyezer LED égővel változtat a város karácsonyfájává. A főpolgármester elmondása szerint a városvezetés célja a városközponti díszítést és karácsonyi hangulatot a Fő utcán és a Fehér utcán kívül a környező utcákra is kiterjeszteni ezért idén az Orsolya utca is karácsonyi díszben tündököl majd. Több 2D és 3D újdonság is kerül az ünnepi dekorációba. (ke)