Az ukrajnai határon akár már november 9-én megkezdődhet a próbatesztelés, amit egy magáncég biztosítana be. A hírt tegnap jelentette be Martin Klus külügyminisztériumi államtitkár a szakemberekkel való tárgyalás után. Sikerként fogják elkönyvelni, ha először sikerül azt a 9000 embert letesztelni, aki hetente kel át a határon. Ezen felül az innen érkező embereknek a Szlovákiába lepésüket követő 5. napon PCR-tesztet is abszolválniuk kell. 

Elmondása szerint a megfelelő mennyiségű egészségügyi dolgozó, rendőr és katona hiánya miatt az ország többi határán várhatóan csak november 15. után indul be a tesztelés. Előreláthatólag 37 határátkelőhely lesz nyitva. A tesztelés alól felmentést kapnak az ingázók és azok, akik turnusok szerint dolgoznak. A cseh határon azonban újabb szigorításokra lehet számítani, a 30 km-es sáv azonban megszűnne.

Klus hozzátette, hogy a repülőtereken is szeretnék bevezetni az antigén-tesztelést, az ország azonban jelenleg még csak azt tudja ellenőrizni, hogy az emberek a megérkeztük után regisztrálták-e magukat.

Minden, határokat illető intézkedés elsősorban a járványügyi helyzet további alakulásától függ.

Borítókép: Martin Klus/FB