A legrégebbi megőrzött épület Kassán 1290 körül épült és egyben a legrégebbi templom is. Nem a Főutcán, hanem egy külön téren található, amely piaccal is rendelkezik.

A domonkos rend ezt az először román, majd gótikus templomot a Dicsőséges Szűz Máriának szentelte fel és vele együtt kolostort is épített, ahol már a 14. században iskola működött.

Az 1556-os tűzvész sajnos ezeket az épületeket sem kímélte, melynek következtében a templom egy fél évszázadig a város élelmiszer raktáraként szolgált. Maga a domonkos rend egy kolduló rend volt, tehát nem önerőből nem volt lehetőségük a tfelújításra. Ezért inkább elhagyták a várost azzal a tudattal, hogy még egyszer visszatérnek.

Szavukat megtartva vissza is értek, még ha ehhez 142 évnek is kellett eltelnie. A templomot, ami szeméttelepként és szennyvízcsatornaként majd később gabonaraktárként is szolgált, a visszatérésük után modernizáltak, ami akkoriban a barokkosítást jelentette. Megnagyobbították az ablakokat, sekrestyét és karzatot is építettek bele. A berendezés is barokkos lett a falakra pedig Vörös István freskói kerültek fel. Azt az illúziót keltik, mintha a templomnak nem lenne teteje és így egészen az égig látnánk, ahol éppen Szűz Mária koronázása zajlik. Elől a leghíresebb domonkos rendi szerzetes és a legjelentősebb középkori teológus, Aquinói Szent Tamás látható.

A nagy munkálatok közepette a domonkosok egy új iskolát és kolostort is építettek, de már a mai Mäsiarska utcán. A szocializmus idején népi művészeti iskola működött itt. Az eredeti kolostor helyén (a téren) a múlt évszázadban felépítették az ún. Veritas-t (1940), amely a Dukla mozi részeként szolgált.

A templom alatt pincék helyezkednek el kriptákkal, amelyekbe egészen a 18. századig temetkeztek. A II. világháború alatt a szerzetesek antifasisztákat és zsidókat bújtattak itt. A domonkos rendiek ezen kívül megalapították az első nappali menedékhelyet a szegények gyerekei számára (1891) majd 40 éves kihagyás után a Živago galériát és filmklubot.

A múlt évszázad 70-es éveiben egy hasadást fedeztek fel a mennyezeten. Ezért 1982-ben állványzatot állítottak fel, hogy kijavítsák a hibákat, de akkor viszont rájöttek arra, hogy a némely hasadások nem is valódiak, csak rájuk festették őket, hogy a templom még öregebbnek nézzen ki, mint amilyen valójában.