Az érkezési és indulási csarnokokba holnaptól WHO ajánlásaival ellátott információs panelek lesznek elhelyezve. Azonban olyan intézkedések bevezetésére még nem kerül sok, amelyek korlátoznák az utasokat, illetve a reptér működését.

„A jelenlegi helyzettel kapcsolatban a mai napig nincs tudomásunk semmilyen korlátozásról.” – nyilatkozta a repülőtér szóvivője, Karolína Linhartová.

A rendkívüli kínai járványhelyzet miatt a repülőtér a higiéniai intézet közlekedési osztályától információs anyagokat kapott az utasok számára. A panelek szlovák és angol feliratokkal is el vannak látva.

Peter Pellegrini miniszterelnök ma bejelentette, hogy Szlovákia több megelőző intézkedést is hoz a koronavírus terjedése ellen. Ellenőrzik a repterek, a kórházak illetve két határátkelő (Felsőnémeti, Tiszacsernyő) felkészültségét is. Elmondása alapján az egészségügyi dolgozók útmutatásokat kapnak, hogyan járjanak el fertőzött páciens esetén. Nem zárta ki a megfigyelés, illetve a pozsonyi repteren keresztül érkező emberek véletlenszerű ellenőrzését sem. A koronavírust eddig Szlovákiában senkinél sem mutatták ki.

Múlthéten egy Kínából hazaérkezett szlovák nőt ápoltak a Louis Pasteur Egyetemi Kórház infektológiai osztályán, ám nála csak B-típusú influenzát állapítottak meg, a mintákat pedig külföldön vizsgálják. A kórház hivatalos álláspontja szerint, amennyiben a vírus tüneteihez hasonló egészségügyi problémákat észlelünk, először forduljunk a háziorvosunkhoz, aki majd a vírus gyanúja esetén kórházba küld minket.

Forrás: Košice:dnes