A Szlovákiában élő magyarok szempontjából most minden korábbinál fontosabb lesz, hogy vállaljuk nemzetiségünket és anyanyelvünket. A népszámlálás eredményein múlik kultúránk fenntartása, iskoláink jövője és jogaink biztosítása.

[elementor-template id=”30838″]
Magyarnak lenni Szlovákiában természetes dolog, vállaljuk nemzetiségünket a népszámláláson!

2021 egyik legfontosabb eseménye a népszámlálás, melyre két szakaszban kerül sor. Először február 15. és március 31. között elektronikusan tölthetjük ki a kérdőíveket, majd április 1. és október 31. között személyes segítséget is igényelhetünk. Újdonságnak számít még emellett az is, hogy egy második nemzetiséget is megadhatunk, ám ez nem kötelező. Ne feledkezzünk meg azonban az idősebb, illetve egészségügyileg korlátozott családtagjainkról sem és segítsünk nekik a kiköltésben.

Azokon a településeken, ahol a magyarok aránya 2021-ben eléri a 15%-ot, a hivatalok is kötelesek lesznek használni a magyar nyelvet. A kulturális támogatások pedig nagy mértékben azon fognak múlni, hogy mekkora lesz a magyarok népszámláláson elért országos számaránya. Ezen kívül azonban az eredmények iránymutatóként is fognak majd szolgálni például a kórházakba, szociális otthonokba, iskolákba való beruházásoknál, illetve parkolók vagy játszóterek építésénél is.

Kire vonatkozik a népszámlálásba való bekapcsolódás kötelessége?

A lényeg a lakóhely, nem pedig az állampolgárság. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden olyan személynek be kell kapcsolódnia, aki állandó vagy átmeneti lakhellyel, illetve megtűrt státuszúként tartózkodási engedéllyel rendelkezik Szlovákia területén. Ebbe a csoportba tartoznak azon európai uniós polgárok is, akik az országunk területén szokásos tartózkodási hellyel rendelkeznek. Ezen kívül természetesen az éppen külföldön tartózkodó személyekre is vonatkozik. Gyermekek esetében a szülő, illetve a törvényes képviselő van felhatalmazva az űrlap kitöltésére. 

Magyarnak lenni Szlovákiában nem hátrány, hanem egy megtartandó érték. Mindenki számít! Számítanak a magyar ajkú romák, számítanak a részben magyar felmenőkkel bírók és számítanak a vegyes házasságban élők is.

Tudj meg erről többet itt: https://nepszamlalas.sk/