KASSA. A Szlovák Alkotmánybíróság plénuma saját eljárási szabályaira hivatkozva közel négy évnyi halogatás után ma elutasította a harminc ellenzéki parlamenti képviselő beadványát az állampolgársági törvényről.

 

Gál Gábor, parlamenti képviselő épp Tamás Ilonka néninek és lányának magyarázza, hogy miként dönthet negatívan az alkotmánybíróság.

Az alkotmánybíróság eljárásbeli okokra hivatkozva utasította el a Fico-kormány által 2010-ben elfogadott állampolgársági törvénnyel kapcsolatos beadványt  – mely alapján saját akaratukon kívül megfosztják szlovák állampolgárságuktól azokat, akik felveszik egy másik ország állampolgárságát.  A beadvány elutasításáról szóló döntést többszöri elnapolás után ma ismertette Kassán az Iveta Macejková elnök által vezetett taláros testület.

A szlovák állampolgársági törvényt 30 képviselő támadta meg az Alkotmánybíróságon, még 2011-ben, azzal az indoklással, hogy az alkotmány kimondja, saját akaratán kívül senki sem fosztható meg állampolgárságától.

Gál Gábor képviselő (Most-Híd), a beadványt megfogalmazók nevében a döntés kihirdetése után nem titkolta csalódottságát.

Gál Gábor, parlamenti képviselő (Híd)Gál Gábor, parlamenti képviselő (Híd), a beadvány megbízott beterjesztője:
„Olyan döntés született, ami jogi alibizmus. Politikai megrendelés egyvelege, hiszen se Á-t, se B-t nem mondtak, azt sem mondták, hogy a beadványunk jogos-e, azt sem , hogy jogtalan-. Egyszerűen nem kapott elég szavazatot.”


Sokan mások is hangot adtak annak, hogy nem értenek egyet a döntéssel:

Dr. Lomnici Zoltán, elnök Emberi Méltóság TanácsaDr. Lomnici Zoltán, elnök Emberi Méltóság Tanácsa:
„Szlovák hatalom nem tudott átlépni a saját árnyékán úgy tűnik, hogy nincs politikai felhatalmazás ás ezért nem merték ezt a nyilvánvalóan alkotmány ellenes törvényt megsemmisíteni. Én azt gondolom, hogy nemzetközi fórumokon a harcot tovább kell folytatni.”


Alkotmánybíróság A 102 éves Tamás Ilonka néni, aki elveszítette a szlovák állampolgárságát:
Hát ez egy érthetetlen dolog. Ha egy országnak van egy alkotmánya az szent és sérthetetlen ennek nem szabad lett volna megtörténni. És nem is nyugszok bele.”


Gubík László, Vianova ICS:Gubík László, Vianova ICS:
„Benne volt a pakliban az, hogy elutasítanak de azt, hogy most eljárási jogi indokokra hivatkozva, azt teljesen komolytalannak és tisztességtelennek tartom. Arra következtetek, hogy egy évig valaki a boszorkánykonyhájában megfőzte és kitervelte azt az ötletet, hogy hogyan lehessen úgy elutasítani a dolgot, hogy valami indoklást keljen hozzá fűzni.”

VIDEÓ: Vélemények a döntés után:

Képek a bejelentésről:

BUDAPEST. A magyar kormány csalódással értesült arról, hogy a szlovák alkotmánybíróság formai okokra hivatkozva elutasította a szlovák állampolgársági törvény alkotmánnyal való összeegyeztethetőségének vizsgálatát célzó beadványt – közölte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerdán az MTI-vel.

A politikus közleményében emlékeztetett: ez az a törvény, amely megfosztja szlovák állampolgárságától mindazokat, akik egy másik ország állampolgárságát felveszik. Ezzel szemben Csehország éppen idén január 1-jétől tette lehetővé a kettős állampolgárságot – jelezte.

A miniszterelnök-helyettes megjegyezte, hogy a szlovák törvény, amelyet válaszlépésként értelmeztek a magyar állampolgárság kiterjesztésére, valójában döntő többségében szlovákokat sújt, akik nem Magyarország, hanem más országok állampolgárai is. „Ezért a jogszabály nemcsak a magyar, hanem a szlovák emberek érdekeivel és jogaival is ellentétes” – hangsúlyozta.

Semjén Zsolt végül kijelentette: a magyar kormány a felvidéki magyarság mellett áll emberi és polgári jogaik védelmében, és természetesen továbbra is minden támogatást megad nekik.