2024. június 16. - vasárnap
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Rákóczi városától a kelet metropoliszáig – könyvbemutató és beszélgetés

2023-03-29 @ 18:00

Rákóczi városától a kelet metropoliszáig

Könyvbemutató és beszélgetés Simon Attila történésszel Kassáról és az 1918/19 közötti eseményekről

Március 29-én 18:00 órától a Márai Sándor Emlékkiállítás termében.

A Csehszlovák Köztársaságot 1918. október 28-án kiáltották ki, ez viszont az Abaúj-Torna vármegye központjában élők számára még nem jelentett semmit. Két hónappal később sem lehetett sejteni, hogy a csehszlovák legionáriusok bevonulása mit is jelent valójában, amellett, hogy a városban dúló anarchiát megszüntette. Kassa is egyike volt azon tereknek, amelyekben tiszavirág-életű politikai rezsimek keltek életre, de mit is gondoltak róla a kassaiak?

Simon Attila történész, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója fog végigkalauzolni minket Kassán és a dél-szlovákiai régió különböző településein az 1918-19 közötti években. „Az átmenet bizonytalansága” c. könyve éppen erről szól, amely 2021-ben jelent meg, s aprólékosan mutatja be azt a folyamatot, hogy Pozsonytól Királyhelmecig hogyan ment végbe az impériumváltás. Molnár Miklós polgármester erőfeszítésein, a Honvéd-szobor melletti március 15-i megemlékezésen és a magyar Vörös Hadsereg bevonulásán túl még sok témát fogunk érinteni.

A szerzővel Czáboczky Szabolcs beszélget.

Részletek

Dátum:
2023-03-29
Időpont:
18:00
Esemény kategória:

Szervező

Csemadok Kassai Városi Választmánya
Phone
+421 55 622 1312
Email
titkarsag@kassacsemadok.eu
View Szervező Website

Helyszín

Márai Sándor Emlékkiállítás
Mészáros utca 35
Kassa, Szlovákia
+ Google Térkép
xvideospornfree.net xvideospornfree.net xvideospornfree.net xvideospornfree xvideospornfree xvideospornfree xvideospornfree.net xvideospornfree.net xvideospornfree xvideospornfree xvideospornfree.net xvideospornfree