Újdonság az ország egészségügyi piacán! A pozsonyiak már kipróbálhatják, milyen automatából gyógyszereket venni, a városban ugyanis elhelyezték az ország első gyógyszer-automatáját, konkrétan a Nagyszombati vám alatti aluljáróban. Az automatát üzemeltető gyógyszertárlánc az év végéig még négy nagy darabot szeretne üzembe helyezni az országban: még kettőt a fővárosban, a maradék kettőt pedig Kassán. 

Az automata célja, hogy bebiztosítsa a páciensek számára az időkorlát nélküli hozzájutást az általuk igényelt termékekhez – a gyógyszertárak nyitvatartási idejéhez való igazodás nélkül. Fontos azonban megemlíteni, hogy a klasszikus gyógyszertárakat és az azok nyújtotta szaktanácsadást nem hivatott helyettesíteni, ezért sem lehet belőlük vényköteles gyógyszereket venni. 

Az automata kiegészítő mivoltához igazodik a kínálata is: jelenleg hat polc foglal benne helyet, több mint 60 termékkel különféle kategóriákból – többségük elérhető a gyógyszertárakban is. 

Az automaták kínálata:

  • étrend-kiegészítők és vitaminok
  • gyógyszerek emésztési nehézségekre/problémákra + probiotikumok
  • készítmények megfázásra + szemcseppek
  • egészségügyi kellékek + elsősegély nyújtásához szükséges termékek
  • intim higiéniai termékek + dezinfekció + készítményekre ízületi és izom problémákra
  • táplálékkiegészítők felnőttek és gyermekek számára

Kassán jelenleg két sürgősségi gyógyszertár üzemel, az egyik a Toryská  275/1 szám alatt (Lekáreň TORYSKÁ), a másik pedig a Komenského 37/A alatt található (Lekáreň SEVER), míg az előbbi állandó nyitvatartással rendelkezik, az utóbbi csak 07:00, illetve 16:00-tól este 22:30-ig van nyitva. Emellett a lakosok igénybe vehetik a gyógyszertárak webáruházait is, ahonnan megrendelhetik a kívánt termékeket. Az automaták azonban még könnyebbé és egyszerűbbé tehetik a vásárlást, vélhetően hosszú sorban állás, mások köhögése, tüsszögése és egészségügyi problémáinak hallgatása nélkül. 

Forrás, borítókép: Dr.Max