A Kassai Megyei Önkormányzat Testületének mai ülésén többek között a gölnici Thurzófüred megvásárlását is jóváhagyták. A megye volt vezetése még 2011-ben adta el a a szörnyű állapotban lévő üdülőkomplexumot magánkézbe. A felújításával ebben a kevésbé fejlett régióban munkahelyek jöhetnének létre és a turizmus is fellendülhetne – derült ki Anna Terezková megyei szóvivő szavaiból.

„Az ingatlankomplexum megvásárlása első lépésként szolgál ezen történelmi és rekreációs-központ revitalizálásának az irányába. Emellett a kevésbé fejlett Gölnicbányai járásban új munkahelyeket is teremtene. Örömömre szolgál, hogy a képviselők szinte egyöntetűen egyetértettek abban, hogy támogassuk a megyei kincseink fejlesztését. Kassa megye kötelessége bebiztosítani a regionális fejlődést, Thurzófüred területének felújításával fellendíthetnénk a Gölnic völgyét, valamint ezzel egyúttal vonzóbbá tehetnénk a turisták és befektetők számára is. Ennek eléréséhez azonban számos feladat vár ránk.”

– nyilatkozta Rastislav Trnka megyeelnök.
Korabeli üdvözlőlap

A komplexum jelenlegi tulajdonosa először 750 ezer eurós vételi árat kínált, ám a tárgyalások és a megyével kötött kompromisszumok alapján végül ez 346 ezer euróra csökkent. Az önkormányzat terveiben a teljes rekonstrukció szerepel, melynek következtében a fürdő gyógyászati, üdülési és vendéglátási célokat szolgálna.

Jelenlegi állapot

A csillogó tó partján elterülő fürdőről azt kell tudni, hogy 1899-ben kezdték el építeni a gölnicbányaiak. 1903-ra már összesen hat fürdőház állt a vendégek részére. Nevét a Thurzó családról, vagyis a Gölnici vár egykori birtokosairól kapta. A svájci stílusban Budapest elnevezésű villa már központi fűtéssel, öblíthető WC-vel és elektromos hálózattal is rendelkezett. A fürdőt főleg a budapesti és debreceni tehetősek látogatták – leginkább a kellemes klíma és a fenyőágak főzetéből készített kádfürdő és az akkori minőségi szolgáltatások vonzották őket. A tó vizét fenyőágakkal főzték fel és így készítették a gyógyfürdőket, amely során a vendégek a jótékony hatású fenyőgyantát is belélegezhették. Ez a fajta fürdő nagyon pozitív hatással volt a vérkeringésre.

A festői környezetben elterülő komplexum összesen 100 szobával rendelkezett, de nem hiányozhatott a teniszpálya vagy a tekepálya sem. A vendégeket egy pompás, három pár ló által húzott kocsi szállította. A tó közepén egy móló állt, amelyen a ebéd és az esti mulatságok alatt a cigányzenekar játszott, de ezen kívül még gyakori fellépők között voltak a kassai katonai zenekarok és budapesti színtársulatok is. Emellett, mivel sokan a légzési nehézségek miatt jártak ide, a csónakázást akár orvos is felírhatta. A gyógyászat a városi orvosok felügyeletével folyt.

A történelem viszontagságain keresztül

A fürdő azonban sajnos nem élte túl az I. világháborút, a hat épületből csupán kettő maradt fenn. A II. világháború alatt német katonák lábadoztak is, de a Hitlerjugend szervezete sem vetette meg az üdülőközpontot. A rezsimváltást követően azonban a szocialista ifjúsági csoportok váltották őket, akik úttörőtáborra alakították át a területet. Később természeti iskolák helyszínéül szolgált – egészen 2009-ig, amikor is a megye veszteségesnek ítélte meg. A fürdő területe azóta is pusztul, az építészetileg jelentős villákból már csak a Praha és Pionier elnevezésűek állnak. Budapestet, Baníkot, Boženát és Dorottyát elemésztette az idő vasfoga.

F.O.

Források: Kassa Megyei Önkormányzat, Čierne Diery