Egy hét múlva veszi kezdetét az ország legrégebbi, legnagyobb és leghíresebb filmfesztiváljának, az Art Film Fest-nek a 30. évfolyama. A keleti metropolisz 2016 óta ad otthont a fesztiválnak.

Az Art Film Fest 2024 június 21. és 28. között kerül megrendezésre és sokoldalú teret biztosít a nemzetközi filmművészet legújabb alkotásainak, de a szlovák audiovizuális alkotások is palettára kerülnek majd. Ján Kováčik, a fesztivál elnöke szerint Kassán vannak a legjobb feltételek a fesztivál megrendezéséhez. „Ma, harminc év után elmondhatjuk, hogy a kassai Art Film a szlovák filmipar családi ezüstje. Ez a harminc év csupán valamivel kevesebb, mint a Szlovák Köztársaság fennállásának ideje”.

Szlovák premierek
A fesztivál ideje alatt nyolc különböző helyszínen, 171 vetítésen összesen 143 filmet mutatnak be. Mindegyik helyszín járótávolságra található a történelmi belvárostól. A közönség a Kunsthalle, a Kulturpark, az Úsmev mozi, a Veritas mozi, a Hóhérbástya és a Kertmozi épületeiben tekintheti meg a filmeket.

A filmek tizenegy szekcióba lettek beosztva, melyeknek egyike a Szlovák szezon. Martin Palúch, a fesztivál művészeti vezetője szerint ez a kategória a közönség egyik kedvence. A szlovák filmpremierekkel teli szekció „Tele van olyan filmekkel, amelyeket még nem volt alkalmuk látni”. Ebben a szekcióban hét új szlovák filmet mutatnak be. Palúch azt is hozzátette, hogy Kassán öt olyan filmet is láthatnak, amelyeket a közelmúltban a Cannes-i nemzetközi filmfesztiválon mutattak be.

A Színészi Misszió és az Arany Kamera
Idén két színész kapja meg a Színészi Misszió (Hercova misia) díját. Az egyikük a szlovák-olasz származású színésznő, Antónia Lišková, a másik Maroš Kramár szlovák színész lesz.

Az Arany Kamera díjat Cristi Puiu román rendező és forgatókönyvíró, a román újhullám egyik képviselője kapja. Ugyanebben a díjban részesül a jeles szlovák rendező, Miloslav Luther is, aki Kassán mutatja be legújabb filmjét, a Spiaci účet-et.

Sergej Loznica ukrán filmrendező szintén a fesztivál díjazottja. Az Art Film Festen mutatja majd be a legújabb filmjét, az Inváziót, amelyet két éven át forgatott, és amely az ukrajnai háború menetét követi figyelemmel az egyszerű emberek szemszögéből.

Kísérőprogram

A fesztivál gazdag kísérőprogrammal várja a látogatókat. Lesz Peter Lipa koncert Milan Lasica dalaival, valamint filmzenei koncert is, ahol Mirka Partlová és Dárius Koči énekelnek majd. Bemutatásra kerül Miro Nota és Ctibor Bachratý fotókiállítása is, valamint a Jozef Venglošról készülő filmet is levetítik majd. A filmrajongók filmes vetélkedőn mérhetik majd össze tudásukat.