December 13-án új közlekedési menetrend lép érvénybe egész Szlovákia területén. Ami Kassa megyét illeti, a ZSSK, illetve az Arriva és Eurobus társaságok menetrendjei a mérvadóak, ezért az illetékesek arra kérik az utazóközönséget, hogy indulás előtt ellenőrizzék az új menetrendet.

Rastislav Trnka megyeelnök elmondása szerint az autóbuszokat érintő menetrendben az egyes járatok optimalizációjára is sor került. Ezzel egyúttal expresszjáratok bevezetésével is számolhatunk, új járatokat kapnak a diákok és bővül a telefonhívással megrendelhető autóbuszok száma. Hozzátette, hogy a közlekedés minőségének növeléséhez hozzájárul a Szlovák Vasúttársasággal való együttműködés is.

Vasút 

A ZSSK egyik újdonsága, hogy megváltoztatja a gyorsvonatok neveit: míg korábban Andrea Shoppal vagy Fixinelával is utazhattunk, vasárnaptól már egységes nevek fognak szerepelni a menetrendben. Az északi (zsolnai) útvonalon közlekedő 6XX gyorsvonatokat ezentúl Tatrannak, a déli (zólyomi) útvonalon közlekedőeket 8XX pedig Gemerannak fogják hívni. Ez a változtatás a csehországi mintát másolja.

Kassa – Szepsi város (160-as vonal)

 • A Kassa – Szepsi város vonalon 7 pár személyvonat fog közlekedni, ebből 6 pár minden nap, 1 pár pedig csak a hétköznapokon.
 • A Szepsi város Integrált Személyszállítási Terminálról (TIOP) biztosítottak az elővárosi autóbuszok a Mecenzév, Torna, illetve a Rozsnyó irányából és feléjük közlekedő járatokhoz.

Kassa – Tiszacsernyő (190-es vonal)

 • A személyvonatok Tiszarcsenyőből 04 perckor fognak indulni, Kassára pedig 49 perckor fognak megérkezni. A 8830-as személyvonat menetrendje megváltozik (indulás 18:15 – érkezés 20:05) az alkalmazottak igényei miatt.
 • A tervezett vágányzárak miatt 10 perccel módosulnak a távolsági járatok menetrendjei. Ebből az következik, hogy a Kassáról induló vonatok indulási ideje a 13. percre tolódik ki, a Tiszacsernyőbe való megérkezésük pedig az 53. percre.
 • Péntekenként csatlakozást kap az SC Pendolino 243 Košičan vonat is (Prága 15:40 – Kassa 23:11) mégpedig a 8881-es személyvonat által (Kassa 23:20 – Tiszacsernyő 01:01).
 • Csúcsidőben óránként, azon kívül pedig kétóránként közlekednek Kassáról és Kassára a regionális járatok.
 • A vonalon 40 %-nyi felújított szerelvény fog közlekedni.

Kassa – Tőketerebes – Nagymihály – Homonna (190 + 191-es vonalak)

 • A regionális expressz (REX) kategóriájú vonatok ezen a vonalon csatlakozást kapnak a Kassáról induló távolsági járatokhoz (Poprád, Zsolna és Pozsony irányába), a gyorsvonatokhoz (Pelsőc– Zólyom irányába),
  valamint Tőketerebesen (Alsómihályi irányába) és Homonnán (Mezőlaborc és Takcsány irányába) a regionális járatokhoz is.
 • Péntekenként csatlakozás lesz biztosítva Homonna irányába az SC Pendolino 243 Košičan vonattól (Prága 15:40 – Kassa 23:11) a REX 15915 Poloniny vonat által (Kassa 23:15 – Homonna 00:47).
 • Hétköznaponta 8 pár regionális expressz közlekedik ezen a vonalon, kétórás intervallumban.
 • Mindegyik REX járaton új, illetve felújított szerelvény vagy kocsi fog közlekedni. Ezek a kocsik légkondicionáltak, Wi-Fi csatlakozási lehetőséggel ellátottak és alkalmasak mozgáskorlátozottak, illetve a kerékpárok szállítására.
 • A Nagykapos – Bánóc vonalon (195) pedig nem változik a menetrend.

A zsolnai vasúti csomópont rekonstrukciója miatt a gyorsvonatok 10 perccel később érkeznek majd Kassára és 10 perccel hamarabb indulnak onnan. A menetrend változásai a közlekedési vállalatok, az egyes települések polgármesterei, illetve az utazóközönség kéréseit tükrözik.

Autóbuszok 

Kassa és Szobránc egy új expresszjáratot kap, amelyet egy magasabb osztályú autóbusz fog kiszolgálni – Szobránc 7:10 – Kassa 8:50. A következő expresszjárat a Nagymihályból 15:45-kor Kassára induló autóbusz, valamint a Kassáról 18:00-kor induló, amely 19:33-ra érkezik Szobráncra. A jelenlegi menetrend már tartalmazza a Kassa és Rozsnyó közötti expresszjáratokat (tovább közlekednének Dobsina vagy Nagyrőce irányába), amelyeket majd csak a koronavírus terjedésének megfékezésére hozott korlátozások feloldásával indíthatnak el.

A jelentősebb változtatások közé tartozik az is, hogy a Rozsnyón áthaladó gyorsvonatok jobb autóbusz-összeköttetést kaptak a várossal, illetve a környező falvakkal. A másik jó hír, hogy a menetrend turistajáratokat is tartalmaz, amelyek nyáron a Szlovák Paradicsomot Kelet-Szlovákia északi és déli részeivel fogják összekötni. Konkrétan Igló és Garamfő összekötéséről van szó, Imrikfalván és Grajnáron keresztül, valamint Rozsnyó – Dobsina – Imrikfalva között haladó járatokról.” – magyarázta Radovan Hužvík, a Keleti Integrált Közlekedési Rendszer ügyvezetője.

A menetrendben részelegesen bevezetésre kerülnek az ütemjáratok (Igló-Vereshegy járat), ezen kívül a diákok új járatokat kapnak Bodrogszerdahelyről Zemplénen és Cékén keresztül Tőketerebesre, Abara község lakosai pedig új, reggeli járatot kapnak Bánócra, valamint a járat meghosszabbítását Vásárhely felé, ahol lehetőség nyílik a Kassára haladó expresszjáratra való átszállásra.

Királyhelmec Fejséš részében lakó diákjai új járatot kapnak Tiszacsernyőbe. Ezen kívül Kassa megye kibővíti a telefonhívás által megrendelő autóbuszok listáját, aminek értelmében már Kis- és Nagytoronya községekben is igénybe lehet venni ezt a szolgáltatást. 

A teljes autóbusz-menetrend itt és itt érhető el. A vasúti pedig a ZSSK oldalán.

Forrás: IDS Východ, ZSSK borítókép: Railpage.net