Az október 29 után kapott negatív PCR-teszt eredménye, illetve az országos antigén-tesztelés negatív eredménye mentesíti az embereket a (jelenleg) november 8-ig tartó kijárási tilalom alól.

Ez azt jelenti, hogy szabadon közlekedhet a városban, mehet a járásán kívülre is, akármelyik üzletbe, igénybe vehet olyan szolgáltatásokat, mint fodrász vagy manikűrös, de étterembe is mehet, ahol szigorúan csak a teraszon lehet fogyasztani vagy elvitelre kérni az ételt.

Továbbra is érvényben van a gyülekezés tilalma, tehát 6-nál több ember nem találkozhat.

Az üzletekben továbbra is érvényben vannak a korlátozások azt illetően egyszerre hány vásárló lehet bent, illetve az időseknek kijelölt vásárlási idősáv hétköznapokon 9-től 11-ig.

A fitneszközpontok és uszodák továbbra is zárva maradnak. Az éttermek, bárok nem szolgálhatják ki a vendégeket beltéren, csak a teraszon vagy becsomagolják elvitelre az ételt.

Fontos, hogy mindig magunknál hordjuk az antigén vagy PCR teszt eredményét – az eredeti példányt, mivel a rendőrök csak azt fogadják el. Ha ezt nem tesszük, akár 1659 euróra is büntethetnek. Az igazolást az üzletben, étteremben vagy a munkahelyen is elkérhetik.

Ez alól kivételt képeznek a 10 éven aluliak, az autisták, onkológiai betegek, illetve olyan betegek, akiknek egészségi állapota nem tette lehetővé a teszt elvégzését – nekik orvos általi igazolással kell igazolniuk magukat.

Ugyanúgy mentesül a kijárási tilalom alól az a személy, aki már átesett a koronavírus-fertőzésen és erről egy három hónapnál nem régebbi igazolással is rendelkezik.

Mi érvényes akkor, ha nem voltunk tesztelésen: 

Az ilyen személy nem mehet munkába, továbbra is érvényes számára a kijárási tilalom és az az alóli kivételek.

Borítókép: rendőrség