A humán papillomavírus közismert nevén HPV megelőzésére irányuló kampányt tartanak Kassán. A  vírus ellen a Louis Pasteur Egyetemi Kórház oltóközpontjában kínálnak védőoltást, akár előjegyzés nélkül is. A statisztikai adatok szerint tíz emberből nyolcan találkoznak életük során a HPV-vel, amiből  170 típus létezik. A vírus daganatos megbetegedést is okozhat vagy nemi szervi szemölcsök kialakulásához is vezethet.

Mivel a HPV ellen nincs közvetlen gyógymód, fontos a megelőzés, melynek legfőbb módja a védőoltás. A kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház oltóközpontjában már második alkalommal oltottak HPV ellen, a következő időpontokra március 5.-én és 12.-én kerül majd sor. 

A védőoltás 9 éves kortól mindenkinek, nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlott. Szlovákiában a HPV-vírus elleni oltás tavaly december óta a 12, 13 és 14 éves gyermekek számára ingyenes. A gyermekek oltását a gyermekorvosok végzik. 

A védőoltás mellett fontosak a rendszeres szűrővizsgálatok is. A Louis Pasteur kórház Megelőzési Központjának szakemberei tesztelést végeznek a felnőtt lakosság körében, mely során vizeletmintákból mutatják ki a HPV jelenlétét a szervezetben. Ez az új módszer jelentősen megkönnyíti a tesztelés folyamatát.

A szakemberek és a beoltottak egyaránt igyekeznek biztatni a megelőzésre, a populáció nagy része viszont még mindig nem fordít rá elég figyelmet. Az emberek megelőzéshez való hozzáállása más országokkal összehasonlítva nem egészen optimális hazánkban. Inkább a már kialakult betegség kezelésére összpontosítunk, a megelőzés pedig háttérbe szorul. 

Az egészségtudatosságot és a megelőzés fontosságát az Áno prevencia polgári társulás is hangsúlyozza, mely az egészségügyi és oktatásügyi minisztériumok támogatásával egy online platformot hozott létre. Célcsoportjuk a fiatal generáció, valamint a szüleik és pedagógusaik. Az oldalon rövid videókkal magyarázzák el a HPV-hez kötődő tudnivalókat és mítoszokat.