szerkesztő: Filip Orsolya

Az idei nyári Kassai SWAP (ruhacsere) most egyedülálló módon a szabad ég alatt került megrendezésre, mégpedig a Kasárne Kultúrpark területén. A szervezők szombat délután (8.29.) 16:00-tól egészen este 20:00-ig várták a megunt ruháikat elcserélni vágyókat. Az érdeklődés hatalmas volt, a fogasoknál szinte sorba kellett állni egy-egy menő darab megszerzéséhez.

“A koronavírus okozta járvány és a közösségi oldalakon kapott pozitív visszajelzések kettőssége miatt csak találgattunk, milyen lesz majd a részvételi arány. A kassaiak viszont a nehéz helyzet ellenére is megmutatták, hogy ez az ökológián alapuló projektünk igenis közel áll a szívükhöz.” – nyilatkozta Zuzana Slivenská, a rendezvény főszervezője. 

Az országban egyre többen térnek át környezettudatos, fenntartható életmódra és ez alól városunk és környéke sem kivétel. Erre nem csak a tegnapi ruhacsere, hanem a városi használtruha-üzletek népszerűsége is példával szolgál. Az ún. fast fashion már nem az első a modern gondolkodású emberek vásárlási listáján. Külön kiemelendő, hogy ezt a trendet leginkább a 18-30 korosztály vezeti, példát mutatva így a fiatalabbaknak és idősebbeknek egyaránt. 

A ruhacsere fogalmát azonban nem szabad összetéveszteni a bolhapiaccal vagy kirakodóvásárral – a filozófiája abban rejlik, hogy a saját ruháinkért cserébe elvisszük mások leadott ruháit, így megmentjük őket attól, hogy esetlegesen a szeméttelepen végezzék. A rendszer kedvéért a résztvevők, miután leadták ruháikat, a belépő fejében zsetonokat kaptak, amelyeket ruhákra válthattak be. Az feltétel csupán az volt, hogy a leadott ruhák minőségiek, tiszták és illatosak legyenek, valamint természetesen, hogy ne legyenek elrepedve vagy más módon károsulva. 

Az eseményre még az éppen arra járók is betévedtek, kérdezősködtek arról, hogyan is működik az egész. Slivenská elmondása szerin sikerhez az önkéntesek lelkes csoportja is hozzájárult, akik amellett, hogy rendszeresen segédkeznek a ruhák válogatásánál és elrendezésénél, még a résztvevőkkel is foglalkoznak. 

A Kassai SWAP viszont nem csak a divatról vagy a környezetvédelemről szól, hozzá tartozik a rászorulók megsegítése is. A fennmaradt 31 zsáknyi ruha és cipő ugyanis a Kassai Egyházmegyei Karitász Krízisközpontjába kerül, főleg az anyák és gyermekeik megsegítésére. 

A szervezők bíznak benne, hogy az adományok által egy kicsit méltóságteljesebbé tehetik azok életét, akik nem engedhetik meg magunknak a ruhák vásárlását. Külön örömükre szolgál, hogy az eseményt pont most sikerült megrendezni, mivel a karitász márciustól kezdve a szigorú járványügyi intézkedések csak korlátozott számban fogadhatott adományokat. 

“Kijelenthetjük, hogy a Kassai SWAP egyre inkább a város rendszeresen megrendezett eseményeivé válik, az emberek sokszor kérdezik tőlünk, mikor lesz a következő.” – tette hozzá végezetül Kocsis Edina szervező.