Léteznek olyan épületek és házak, amelyek építésénél az építészek valósággal „fellázadtak”. Ilyen épületek Kassán is találhatóak.

A Kaszárnya Kultúrpark

Kassa büszkélkedhet a legszebb felújított történelmi épülettel – a Kaszárnya Kultúrparkkal. 2014-ben ugyanis Európa legszebb felújított történelmi épületének kiáltották ki. A volt 19. századi használaton kívüli kaszárnyákból multifunkciós kulturális központ lett. A zsűri leginkább azt a tényt díjazta, hogy a felújított homlokzat nem vesztette el a történelmi atmoszféráját.

A művészetek zsinagógája

Kassa legimpozánsabb épületei közé tartozik az az épület, amelyben ma a Kassai Állami Filharmónia székel. Eredetileg 1926 és 1927 között épült, mint neológ zsinagóga. Az elliptikus kupola csúcsán eredetileg egy hat ágú Dávid csillag állt, amelyet ma egy lanttal helyettesítettek – a művészet szimbólumaként. A zsinagóga egyik legismertebb maradványa az ún. „zsidó égbolt” – a kupola belső falának eredeti festése, amely ma már el van választva a terem mennyezetének többi részétől. A számos felújítási munkálat ellenére is sikerült megőriznie az eredeti arcát. Jelenleg az épület számos a kassaiak életét színesítő rendezvény színhelyeként szolgál.

Kontrasztban a történelmi városrésszel

A szocializmus idején,1983 és 1987 között megépült korának legnagyobb üzletközpontja – a Dargó áruház. Eleinte Domino-nak hívták, de ez a név túlságosan is hasonlított a dominus – úr szóra. Mivelhogy az építész a D logót is belekomponálta az épületbe, így ezzel a betűvel kezdődő új nevet kellett neki kitalálni. A Dargó üzletház a Főutca és a Štúr utca sarkán található, a vele szemben lévő Doubletree by Hilton hotel épületével együtt éles kontrasztot alkotnak a város történelmi részével.