Ha a közlekedési minisztérium nem teszi, Kassa megye elkészíti a D1-es Magyarbődtől (Bidovce) az ukrán határig húzódó szakaszának megvalósíthatósági tanulmányát. Ezt a dokumentumot 2013-ban a Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság egyszer már elkészítette, mivel azonban az autópálya megépítésére nem került sor, elavulttá vált – derült ki ma Anna Terezková megyei szóvivő szavaiból.

A Kassai Megyei Önkormányzat támogatását fejezte ki az Autópályát Zemplénbe nevű polgári társulás iránt, melynek fő célja, hogy lépéseket tegyen a D1-es, ukrán határtól Kassáig húzódó szakasza megépítésének érdekében. A megyei képviselőtestület legutóbbi ülésén a képviselők azzal bízták meg a megyeelnököt, hogy tárgyaljon a közlekedésügyi minisztériummal az autópályaszakasz előkészületeinek és megvalósíthatósági tanulmány kidolgozása érdekében.

„Az ukrán határ felé irányuló autópálya kiépítése kulcsfontosságú a közlekedési infrastruktúra szempontjából, mivel jelentősen tehermentesítené az alacsonyabb osztályú utakat. Ez a közlekedési összeköttetés egyúttal a zempléni régióra is pozitív hatással lesz, ahol jelenleg egyetlen km-nyi autópálya sem található, noha megközelítőleg 250 ezer lakosa van. Az Ukrajnával való tárgyalás után már most elmondhatjuk, hogy a terv a határ Kijevvel való összekötése, így fel kellene gyorsítani a munkálatokat a szlovák oldalon is. A megye által megtett első lépések egyikei így a minisztériummal folyatott aktív tárgyalások lesznek. Abban az esetben azonban, ha a minisztérium nem biztosítja be a megvalósíthatósági tanulmány kidolgozását, készek vagyunk mi elvégezni.”

– közölte Rastislav Trnka megyeelnök.

A tanulmány a projekt megvalósíthatóságáról való döntés első lépése, amely kiértékeli az autópálya megépítésének tervét. Kassa megye területén a Kassától Nagymihályig húzódó útvonal számít a legleterheltebbnek. A legutóbbi, 2019-ben elvégzett számítások szerint ugyanis naponta csaknem 15 ezer autó halad el erre, amely 2011-hez viszonyítva 30%-os növekedés. Ezzel egyúttal országos viszonylatban Kassa megyében található a legkevesebb autópálya és gyorsforgalmi út. Konkrétan csak 19 km-nyi autópálya húzódik itt, az is egészében a Kassa vidéki járásban. A gyorsforgalmi út még ennél is kevesebb – 3 km. A forgalom további része az I., II. és III. osztályú utakat terheli.

A Kassai Megyei Önkormányzat egyetért az Autópályát Zemplénbe nevű kezdeményezés céljaival, amely az önkormányzatot, a munkáltatókat, a közlekedési szakértőket, az aktivistákat, valamint magukat a régió lakosait igyekszik összekötni.