Kassa város vezetősége folytatja a vizuális szmog elleni harcot, annak részeként az illegális plakátok eltávolítását. Tegnap Jaroslav Polaček főpolgármester és Márta Popríková (Városi Zöldövezet Kezelés) jelenlétében két, városi területen álló óriásplakátot távolítottak el a Poprádi utcában.

A főpolgármester szerint a város egyik fő feladata a közterületeken lévő vizuális szmog csökkentésének bebiztosítása. Ehhez első lépésként tavaly sor került a billboardok és más reklámfelületek kategorizálására. A Főépítészi Osztály összesen 3000 olyan reklámfelületet talált, amelyek városi területeken állnak, illetve érintik azokat. Több közülük nem rendelkezik a szükséges engedéllyel, tekintve, hogy például még a szocializmusban vagy közvetlenül a rendszerváltás után lettek kihelyezve.

Az építésügyi hivatal idén csaknem 100 esetben adott ki utasítást az illegális reklámfelületek eltávolítására. A város azt szeretné, ha legkésőbb jövő tavaszig mindent eltüntetnék. Ezzel egyúttal arra kötelezte magát, hogy ahol lehetséges, az eltávolított plakátok helyébe fát vagy más fás szárú növényt ültet, egyenesen a Bernátfalvai Díszfaiskolából.

„A hivatalba lépésem óta már több intézkedést hoztunk a Kassán található reklámfelületek csökkentése érdekében. Olyan szabályokat állítottunk fel, melyek értelmében a reklámügynökségek nem kapnak új engedélyeket, a régieket pedig lejártuk után nem újítjuk meg. Még az ezt kísérő komplikált adminisztrációs folyamatok ellenére sem teszünk le azon célunkról, hogy városunk utcáit és közterületeit szebbé tegyük.” – nyilatkozta a főpolgármester.

További elmondása alapján nem állnak meg ennél a száznál, hanem jövőre is folytatják az illegális plakátok felszámolását, mihelyt megkapják az Építésügyi hivatal engedélyét. Szerinte a vizuális szmogról nem csak a magisztrátus, hanem a lakosok többsége is negatív véleménnyel van.

„A különféle reklámfelületek meglehetősen csúfítják az utcákat, gyakran nem megfelelően vannak elhelyezve, veszélyeztetve ezzel a közlekedés biztonságát, tehát a sofőröket, a kerékpárosokat és a gyalogosokat is.” – tette hozzá. A helyükbe kiültetett fák viszont nem csak árnyékot fognak adni, hanem hozzájárulnak majd a város levegője minőségének növeléséhez is.

Forrás, képek: Kassai magisztrátus