A Talentum Cassoviensis Alapítvány programozóműhelyének TalentumSAP nevű csapata nyerte a FLL robotprogramozási verseny közép-európai elődöntőjét Debrecenben. A nyolc tagú csapatot három kassai iskola – Gymnázium Poštová 9, Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola, Gymnázium M. R. Štefánika diákjai alkotják. A régiót velük együtt két cseh és egy lengyel csapat képviseli majd a nemzetközi verseny müncheni döntőjében.

A First Lego League robotprogramozási versenysorozat közép-európai elődöntőjét a debreceni Agora Tudományos Élményközpontban rendezte meg a National Instruments a Virtuális Műszerezésért Alapítvány. A nemzetközi erőpróbán hat magyarországi és három határon túli magyar csapat mellett Szlovákia, Csehország és Lengyelország legügyesebb műszaki érdeklődésű középiskolásai is ringbe szálltak saját programozású autonóm robotjaikkal.

A versenysorozat jó példája, hogy milyen módszerekkel kelthető fel a középiskolás korosztály érdeklődése a természettudományi tárgyak iránt: világszerte 80 országban mintegy 265 ezer diákot mozgat meg a verseny, amely a sikerélményeken túl alkalmazható ismeretekhez juttatja az indulókat.

A visegrádi országok 20 legjobb, 3-10 tagú csapata a közép-európai elődöntőben is a szokásos négy versenyszámban mérte össze kreativitását és felkészültségét. A nemzetközi zsűri értékelte a programozott robotok designját, a versenypályán végrehajtott feladatokat, a csapatmunkát és az önálló kutatási projektek prezentációját is. Ez utóbbi versenyszám évente változó tematika szerint valósul meg, idén a tanulás jövőjére kerestek innovatív megoldásokat a versenyzők.

A legjobb három projekt között volt normál szöveget diszlexiások számára kifejlesztett betűtípusra átalakító okostelefon-alkalmazás, a vívó technikáját monitorozó edzéstámogató rendszer és a diákokat tanulási stílusuk alapján csoportokba rendező program is. A nem szokványos oktatási megközelítést képviselő versenysorozat érzékelhetően lélegzetelállító újításokra inspirálta a jövő mérnökeit és tudósait – értékelte a teljesítményeket a zsűri.

Szoros versenyben végül az első négy helyezett, a cseh Kvantové limetky és TeamCO3 nevű csapatok, a lengyel iKids-SAP, valamint az abszolút győztes, a szlovákiai TalentumSAP jutottak tovább a németországi döntőbe. A kassai magyar diákokból álló szlovákiai csapat ezenkívül hazavihette a National Instruments Hungary Kft. különdíját is. Összetettben ötödik lett a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium csapata (SAP-ka-SÁL) és hatodik helyen végeztek a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum tanulói (Adysok).

A TalentumSAP csapatának korábbi versenyeiről készült videók a YouTube videómegosztó portálon is megtekinthetők. Az itt látható rövidfilm a csapat tavalyi brazíliai sikereiről ad számot, ahol a Joao Pessoában rendezett RoboCup 2014 robotikai világversenyen vett részt 2014. július 17-30-án.

A TalentumSAP tagjai: Dávitko Olivér, Hanesz Zoltán, Kukoricás Benedek, Szitás Zoltán, Luby János, Pándy Maximilián, Urbán Ádám, Urbán Oszkár.

(MTI, bumm)