Kassán töltötte a mai napot Zuzana Čaputová köztársasági elnök. Reggel Rastislav Trnka megyeelnök fogadta Kassa megye székházában, ahol a környezetvédelemről és az acélgyárról beszélgetettek.

„A megye számos kihívással néz szembe a közlekedés és a munkanélküliség területén, főleg tekintettel a U.S.Steel-ben uralkodó szituációra. Sor került a megyét érintő, különböző környezetvédelmi problémák és megoldások megtárgyalására is, mint például a Chemko Strážske /Őrmező/ válsága is, amely hosszútávú megterhelést jelent a környezetre. Remélem, hogy a jövőben a megoldások már konkrétabb körvonalakat is kapnak.” – nyilatkozta Čaputová.

Hozzátette, hogy a mai nap folyamán csupa pozitív hírt kapott a városról. Jaroslav Polaček főpolgármesterrel a város sikereiről és jövőbeli tervekről beszélgettek. „Nagyon örülök, hogy Kassa el szeretné nyerni 2023-ban Európa Zöld fővárosának címét, amely komoly feltételek teljesítésével jár a környezetvédelem terén, és ezért szorítok, hogy sikerüljön.” – tette hozzá.

Ezen kívül szó esett a szociális problematikáról is, aminek keretén belül az idősek ellátásáról folyt a beszélgetés. „Szóba került a Luník IX helyzete is a városrész polgármesterének jelenlétében. A város bemutatott számos itt végbemenő projektet, mint a lakásépítések vagy a foglalkoztatottság növelése.”

A főpolgármester a város nevében is megköszönte a látogatást. „Nagy örömömre szolgált, hogy az elnök asszony mosollyal és lelkesedéssel fogadta a várost illető új projektek bemutatását” – magyarázta Polaček.

Az elnök asszony útja ezután az IT Valley-be vezetett, ahol az informatika regionális képviselőjével találkozott. Este a Kárpát Alapítvány 25. évfordulójára rendezett gálaesten vesz részt, ezt követően pedig Verdi Falstaff nevű operáját tekinti majd meg a Kassai Nemzeti Színházban.

Forrás, borítókép: Košice:dnes