Összesen kilenc főpolgármester-jelöltje van Kassának – jelentette be a jelölő listák leadási határidejének letelte után Stanislav Takáč, a városi választási bizottság jegyzőkönyvvezetője, aki hozzátette, hat embert politikai pártok jelöltek, míg hárman függetlenként mérettetik meg magukat a novemberben esedékes önkormányzati választásokon.

A Szlovákiai Munkásszövetség (ZRS) jelöltje a 42 éves Marián Surkai, a TIP nevű pártjelöltje a szintén 42 éves Boris Urbančík, az idén bejegyzett Jednota – ľavicová strana Slovenska formáció jelöltje pedig az 55 éves Ivan Goňko lett. A másik három – politikai pártok által támogatott – jelölt között találjuk az 56 éves Rudolf Bauert, akit nyolc jobbközép politikai formáció (KDH – SDKÚ – NOVA – SaS – MKP – KDS – OKS – DS) támogat, továbbá a Háló (Sieť) és a Híd támogatását élvező 37 éves Alena Bašistovát, valamint Kassa jelenlegi főpolgármesterét Richard Rašit, aki a Smer-SD jelöltje.

A három független jelölt között találjuk a KDH egykori tagját, az 52 éves Ján Dečot, a 60 éves Jozef Holečkot és a 63 éves Jaroslav Džunkot.

Stanislav Takáč azt is elmondta, a választási bizottság még vizsgálja a beérkezett jelölő listákat. A főpolgármester személyén kívül a 41 fős városi közgyűlés összetételéről is döntenek novemberben a kassaiak. Takáč elmondása szerint még nem összesítették az adatokat, így nem lehet tudni, mennyien lennének városi képviselők. Novemberben ezen felül a városrészek polgármestereit és a városrészek képviselőit is megválasztják. (mmi)