A 143 éve alapított kassai Ipari (Szakkay József Szakközépiskola) a legújabb adatok szerint Kassa megye ötödik legjobb szakközépiskolája. A magyar tannyelvűek között a legjobb. Január 28-án a nyitott nap keretében a jövő iskoláját szerették volna előrevetíteni, de már az elején is felidézték a múltat, amikor a megalapításkor is a munkával való nevelésre, a korszerű ipari szakismeretekre és az erkölcsi tartás fejlesztésére helyezték a hangsúlyt, és ez a hagyomány azóta sem szakadt meg, pedig már két világháború után is poraiból kellett megújulnia.

Erre a napra Gömör, Bodrogköz, Ung vidék, és a Bódva völgyének kilencedikes diákjai, tanárai és szülők is eljöttek, közel százan, hogy megnézzék, milyen jövőképet nyújt ez az iskola. A szaktantermek, laboratóriumok, könyvtár és tornaterem után megtekinthették a kollégiumot, majd a kassai kis csodák palotájában (Steel park) az iskola diákjai kalauzolták a vendégeket magyar nyelven.

És meglepetésként találkozhattak, beszélgethettek Reisz András meteorológussal, aki alig másfél évtizede itt érettségizett . Ezen a napon látogatta meg az iskolát Szesztai Ádám úr, Magyarország frissen kinevezett főkonzula, aki támogatásáról biztosította az iskola korszerű oktatására irányuló pályázatait.

(mml)