A Szent Erzsébet-dómot, Kassa szimbólumát és a Fő utca legnagyobb látványosságát ismét kivilágítják. Az értékes gótikus emlékmű sok éven keresztül a sötétség rabja volt, hiszen az előző megvilágítás nem felelt meg a technikai feltételeknek, veszélyes és anyagilag is megterhelő volt. A tavalyi, nagy sikert aratott Európa Kulturális Fővárosa nyitóünnepségen való megvilágítás után,  a vezetés elhatározta, hogy újra megpróbálja kiemelni ezt a kincset a sötétségből. Így lesz ez ma, pénteken, október 31-én.

 „A nagyszabású ünnepélyes megvilágítás helyett úgy döntöttünk, hogy Mindenszentek és a halottak napja alkalmából fehér és sárga égők segítségével egy hatalmas szimbolikus gyertyává varázsoljuk a Szent Erzsébet-dómot. Így Európa legkeletibb gótikus katedrálisa gyönyörű emléket nyújt majd azoknak, akik már nincsennek köztünk, akiket szerettünk és akik az ünnepek alatt még jobban hiányoznak,” ‒ mondta Kassa polgármestere, Richard Raši.

A Szent Erzsébet-dómot ma, 18:00 órakor fogják megvilágítani és az égőket az ünnepek alatt sem kapcsolják ki. Mostantól a halottak napja alkalmából a dómot minden éven úgy világítják majd meg, hogy az egy óriási gyertyát ábrázoljon, így állítva emléket elhunyt szeretteinknek.

Az Eltodo a.s. cég ebből az alkalomból több mint 350 égőt szerelt fel az dómra és a környező épületekre. A székesegyház különböző színekben fog pompázni:

„A Fő utca legnagyobb látványosságának megvilágítása nemcsak az ünnepnapok alkalmával fog működni, hanem a hétköznapokban is színesebbé téve a gyönyörű történelmi központot, mely mostantól nemcsak nappal, hanem már éjszaka is csodálatos lesz.“ ‒ tette hozzá a polgármester.