Magyar állami kitüntetést kapott Mohňanský Csilla, a Buzitai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatónője. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta neki. A Kassa-környéki térség minden vonalon legjobb eredményeket felmutató oktatási intézményének vezetője ezt a magas szintű elismerést Kassán, Magyarország Kassai Főkonzulátusán Haraszti Attila főkonzultól ünnepélyes keretek között vette át, aki egyebek mellett az alábbi szavakkal méltatta Mohňánsky Csilla munkásságát:

Igazgatóvá választása óta azon munkálkodik, hogy a Buzitai Alapiskola kiemelkedjen a régió iskolái közül, hogy többet nyújtson, mint egy átlagos oktatási intézmény. Küldetésének tartja, hogy az általa vezetett iskolában a gyerekek a tananyag elsajátításán túl további értékekkel, készségekkel is gazdagodjanak. Vezetése alatt az intézményben nagy hangsúlyt kap az összetartozás tudatának erősítése, környezetünk védelme, kultúránk, múltunk megismerése és ápolása, s nem utolsó sorban magyarságunk megőrzése. A teljesség igénye nélkül az általa szorgalmazott iskolai plusz programok: sulikopogtató foglalkozások, népi játszóházak, Ringató foglalkozások, hónapzáró rendezvények, szülők és iskolabarátok sport-délutánja, karácsonyi és anyák napi műsorok, Fut az egész iskola, sítábor, jelmezbál, próbabál, tavaszi és téli kézműves vásárok, színházlátogatások.

Mohňanský Csilla a szellemi tudás ápolásán kívül kiemelkedően sokat tesz azért, hogy az
iskola kellően és korszerűen felszerelt legyen, ugyanakkor rendezett, otthonos környezetet
biztosítson diákjai és pedagógusai számára egyaránt. Vezetése alatt az iskola kívül-belül
megújult, emellett úszásoktatásra alkalmas tanmedencét kapott, felújításra kerültek a
sportpályák, az épület tetején fotovoltaikus rendszer került elhelyezésre, az udvaron állatpark és állatsimogató, valamint egy tó és a településen nagy számban élő gólyák élelmét biztosító mocsár is létesült, kinti tanteremmel. Az iskolát a buzitai diákokon kívül a környező települések gyermekei is látogatják. A gyermekek beutaztatását igazgatósága alatt megvásárolt iskolabuszok teszik lehetővé. Mohňanský Csilla szüntelenül keresi az új lehetőségeket, szervez, és közben odafigyel az iskolai munkára, a pedagógusokra, folyamatos és közvetlen kapcsolatban áll a gyerekekkel és szülőkkel. Bárki fordul hozzá segítségért, mindenkit meghallgat, tanácsokat ad, de maga is örömmel fogadja a jó ötleteket. A tanárok szakmai fejlődése érdekében rendszeresen szakmai továbbképzéseket szervez a tantestület számára. Talán ez is a siker és a jó iskolai légkör titka. Munkáján érződik, hogy azok közé a tanítók közé tartozik, akik szeretetből és elhivatottságból
választották ezt a pályát. Szakmai sikereit a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége „Kiváló módszertani, nevelési, szakmai és tudományos eredményekért“ díjjal ismerte el.
Mohňanský Csilla, azon kívül, hogy a Buzitai MTNY Alapiskola igazgatója, más
szervezetekben is aktívan szerepet vállal. Így például részt vesz a pozsonyi székhelyű Video
Alapítvány – melynek fő célja a magyar nyelv és kultúra ápolása, a szellemi és kulturális
értékek fejlesztése és megőrzése – munkájában, valamint a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség (CSEMADOK) Buzitai Alapszervezetének is oszlopos tagja.

Mohňanský Csilla és az általa vezetett tanári kar sikereihez mi is gratulálunk. Ez a kitüntetés legyen további ösztönző erő számukra!