Új értékes színfolttal gazdagodott a legszebb nemzeti ünnepünk Kassán. Magyarország kassai főkonzulátusa, a Csemadok városi választmányával, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével, a Thália Színházzal és Miskolc város önkormányzatával közösen Az én március 15-ém” címen első ízben hirdetett rajzpályázatot a dél-kelet szlovákiai magyar tannyelvű alapiskolák részére. Noha a pályázatot csak februárban hirdették meg, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékére 18 iskolából így is 104 pályamunka érkezett. A művekből rendezett kiállítást a Thália Színház konferenciatermében Szesztay Ádám magyar főkonzul nagy érdeklődés közepette nyitotta meg.

marcius 15

Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc kassai hőseire emlékezve a Henszlmann Imre Történeti Társaság szervezésében – a Magyar Parlament Külügyi Bizottsága elnökének, Németh Zsoltnak, valamint Magyarország Kassai Főkonzulátusának főkonzulja, Szesztay Ádám jelenlétében – koszorúzási ünnepséget tartottak a kassai köztemetőben. A kegyeletteljes eseményen a helybelieken kívül a Szolnoki Szakközépiskola diákjai is részt vettek, akik a Csemadok Őszirózsa Népdalcsoportjával együtt kultúrműsorral színesítették a megemlékezést

Nemzeti ünnepünk alkalmából a Thália Színházban rendezett ünnepi műsoron Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy milyen közös kihívások vannak Magyarország és Szlovákia számára.

Németh Zsolt, a magyarországi parlament külügyi bizottságának elnöke: ,,A jogérvényesítés és a gazdasági helyzetnek a javítása ma is gyakran szerepel a napirendünkön, de nem megfelelő tálalásban, mert mintha választanuk kellene a kettő között. Sokszor mintha egyesek azt mondanák: legyen előbb határátkelőhely, legyen előbb gazdaságfejlesztés és a kisebbségi jogok ráérnek. Vannak, akik fordítva mondják: csak a kisebbségi jogok számítanak, mert az, hogy milyen a határmenti együttműködés, az teljesen másodlagos. Nos, a magyar nemzetpolitikának, a magyar külpolitikának nem vagy, hanem és.
1848. március 15-dike szellemében a viszonya ehhez a kérdéshez: jólétet és kisebbségi jogokat egyidejűleg kell tudnunk célul kitűzni.

A kassai hallgatóságot Bárdos Gyula, a Csemadok Országos Tanácsának elnöke is köszöntötte, majd a kecskeméti Szent Imre Általános Iskola és a kassai Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola diákjai kiválóan szerkesztett zenés irodalmi összeállítással elevenítették fel 1848 márciusának valóságát és a magyar szabadságharc üzenetét.

A nemzeti ünnep alkalmából Zachariaš Istvánt, Szepsi város volt polgármesterét, Kassa megye alelnökét tüntették ki. Az Áder János, Magyarország köztársasági elnöke által adományozott Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést Szesztay Ádámtól vehette át. Az elismerést a felvidéki magyar közösség jog- és érdekérvényesítését célzó több évtizedes, odaadó településvezető munkája elismeréseként kapta.