Megérkezett az első védőfelszerelés-szállítmány Kassára a Nemzeti biztonsági készletekből.

Kassa megye önkormányzata megkezdte a védőfelszerelések szétosztását az orvosok között, közülük elsősorban azok kapnak, akik járóbeteg-ellátó intézményekben rendelnek. A megyeelnök szóvivője, Anna Terezková elmondása szerint elsőként kapnak belőlük a gyerekorvosok, a fogorvosok, a pulmonológusok és az háziorvosok.

„Kassa megye önkormányzata egy furgonnyi védőfelszerelést kapott a Nemzeti biztonsági készletekből. Az orvosok számára összesen 3 170 000 darab védőeszközt rendeltek, közöttük légzéssegítő részecskeszűrő maszkokat, védőruhákat, -kesztyűket és szemüvegeket.” – nyilatkozta Terezková.

Ezekből azonban csak 16 ezer pár kesztyű, cipóvédő és 10 ezer sebészi maszk érkezett meg.

A megyei orvosoknak 14 napra 113 500 légzéssegítő részecskeszűrő maszkra van szükségük – ebből azonban egyetlen darab sem érkezett meg. Ezekért a felszerelésekért egy teherautót küldtünk, ám a mennyiség, ami megérkezett, elfért volna egy személyautóba is.” – magyarázta Rastislav Trnka megyeelnök.

Az orvosokon kívül ezekből kellett volna kapniuk a gyógyszertáraknak is, a sürgősségi ügyeleteknek, az otthoni ápolókat biztosító cégeknek és még más szakorvosoknak is.

Reméljük azonban, hogy ez csak az első adag volt és a Nemzeti biztonsági készletekből biztosítva lesz minden megyei orvos számára a védőfelszerelés. Nem válogathatjuk ki, ki kap és kinek kell saját magának maszkot szereznie, az ellátás az állam kötelessége.” – tette hozzá Trnka.

Összesen 479 fogászati rendelő, 372 háziorvosi rendelő, 188 gyermekorvosi rendelő és 50 pulmonológiai rendelő kap a ma érkezett védőfelszerelésből.

A megyeelnök emellett szeretné háláját kifejezni azok iránt, akik valamilyen módon segítenek a megyének ebben a helyzetben:

„Keleten már megszoktuk, hogy ha az állam nem segít, nekünk kell lépnünk. Nagyon örülök annak, hogy a szájmaszkok elkészítésébe bekapcsolódtak a megyei oktatási, kulturális és szociális intézetek is. Az általuk készített maszkok egy részét az orvosok között is szét fogjuk osztani.” – mondta végezetül.

Forrás: Korzár Košice, borítókép: Kassa megye