Több mint 500 résztvevőt vonzott be a Panda Camp felvidéki zenei fesztivál idei évfolyama. A rendezvény, amely idén kétnaposra bővült, több mint 11 előadóval és sokszínű programmal várta a látogatókat. A felvonultatott színes zenei paletta mellett beerpong bajnokság, közös jóga, tábortűz, workshopok és közösségépítő programok várták a fiatalabb és az idősebb generáció képviselőjét egyaránt.

Az idei headliner a magyarországi Heavy Brains zenekar volt, akiknek ez volt az első felvidéki fellépésük. A fellépők között volt még a csaknem 10 éves RetROCK zenekar, akik örökzöld rock slágerekkel szórakoztatták a közönséget, valamint a Mona Lisa Smile, akik jól ismert slágerek különleges feldolgozásával csaptak óriási bulit a fesztivál második napján. Teret kaptak még itt tapasztaltabb és kezdő DJ-k is, mint például DJ Almoss, DJ Inorganic, vagy DJ RIWËLTO, de a klasszikus vonal kedvelői sem csalódtak. Őket Kateryna és Franny szórakoztatták gitártudásukkal. A felhozatalt tovább színesítették a Rézeleje Fanfárosok, akik elsősorban moldvai és balkáni tánczenét szólaltattak meg modern hangszereken, egy rezesbanda ropogós hangzásával.

Portálunknak interjút adott Dávid Nicholas Hundža is, aki már a Panda Camp kezdetei óta stabil fellépője a fesztiválnak. Zenekarával idén nagyrészt átvett pop-rock számokkal léptek fel, de saját szerzeményeikkel is előrukkoltak. Dávid szerint a Panda rengeteget fejlődött az utóbbi évek folyamán, amit örömmel vett tudomásul, hisz ezalatt az idő alatt szívéhez nőtt a rendezvény. A tábor legnagyobb erősségeként a jó hangulatot és a barátságos környezetet hozta fel, szerinte leginkább ezek a faktorok vonzzák be a legtöbb látogatót. Végtére is az ilyen rendezvényeknek az emberekről és az élményekről kell szólniuk, ami a Panda Camp esetében hatványozottan igaznak bizonyul.

Alkalmam volt egy rövid beszélgetésre a különleges Franny-vel is, akinek gitárjátékát J. R. R. Tolkien fantasy regényei, a hippi korszak Amerikája, illetve különböző angol, skót és magyar népdalok is inspirálták. Franny első alkalommal vett részt a Pandán, és nagyon pozitív élményekkel távozott. Megfogta őt a vidék, a felszabadult hangulat és a fesztivál családias légköre is. Véleménye szerint értékelendő, hogy egy ilyen rendezvényen olyan előadók is lehetőséget kapnak fellépni, akik egy nagy fesztiválra már nem férnének be.

A Mona Lisa Smile zenekar tagjait a szombat esti fellépésük után sikerült elcsípnem. Elmondásuk szerint ez volt az utóbbi idő legjobb koncertje. Ezt bizonyította a közönség ovációja is, akik sokszorosan visszatapsolták a zenekart. A Mona Lisa Smile tagjainak is komoly kötődésük van a Pandához, tekintve, hogy mindannyian helybéliek. A fesztivál számukra egy olyan hely, ahol rendhagyó módon, előadóként találkozhatnak a barátaikkal, ismerőseikkel. Léptek már fel nagyobb rendezvényeken is, de úgy gondolják, attól, hogy valami kicsi az még nem jelenti azt, hogy minőségben rossz. A Panda Camp egy kis fesztivál, ennek ellenére sokat tud nyújtani szolgáltatások, hangminőség és programok terén egyaránt.

Ezek tehát az idei Panda Camp visszhangjai. Rengeteg emlék, megannyi élmény, mindez 2 napba besűrítve. Jövőre ugyanitt, régi és új fellépőkkel folytatja útját a fesztivál.

Pracu Eszter