A már néhány napja tartó heves esőzések következtében jelentősen megemelkedett a szlovákiai folyók vízszintje, köztük a városon átfolyó Hernádé is, ezért a városban másodfokú, Kassa-vidék járásban pedig harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el rajta (egyelőre ma 14:30-ig).

A problémát tovább fokozza a Ruzsíni-víztározó kapacitásának megtelése és áteresztő képessége, amelybe a Gölnic folyó is torkollik. A Hernád Nagyladnánál már kiöntött (Veľká Lodina) – elárasztva ezzel a kerülőutat. Ma reggel pedig már a Terebő (Trebejov) és Hernádszentistván (Družstevná pri Hornáde) közötti utat is elárasztotta a víz.

Sároskőszegen (Kysak) szintén megkezdték a homokzsákok töltését. A község környékén számos hétvégi ház található, azok tulajdonosait így felszólították az épületek bebiztosítására, illetve elhagyására. A folyók szintje ilyen mértékben legutóbb 10 éve emelkedett meg.

A tűzoltókat számos esetben riasztották elárasztott pincékhez és kidőlt fákhoz – a hívások leginkább Kassa-vidék, Gölnicbánya és Igló járásokból érkeztek. Korompán éjszaka is dolgoztak a tűzoltók. A Szepességben óráról-órára változik a helyzet, az árvízveszély miatt a Szlovák Paradicsom turistaösvényeit is lezárták.

Ugyanígy emelkedik a Tarca vízszintje is, ami Alsóhutka alatt ömlik a Hernádba. Emellett a Tőketerebesi járásban is harmadfokú riasztás van érvényben, konkrétan Alsómihályinál (Michalany) a Ronyva vízszintje miatt.

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Szepsiben is a Bódva miatt, már töltik a homokzsákokat a kritikus területeken.

Árvízvédelmi készültség Kassa megye járásaiban: 

  • Harmadfokozatú riasztás: Rozsnyó – Sajó, Igló – Hernád, Gölnicbánya – Gölnic, Kassa vidék – Hernád, Tőketerebes – Ronyva
  • Másodfokú riasztás: Kassa vidék – Bódva, Kassa – Hernád
  • Elsőfokú riasztás: Nagymihály, Tőketerebes, Szobránc

Aktuális információk a Szlovák Hidrometeorológia Intézet oldalán érhetőek el.

Borítókép: Košice:dnes