A Petőfi Sándor Program keretében „Népi játék, néptánc és népzene“címmel a pedagógusok szakmai továbbképzésére került sor Kassán. A szakmai napot Sándor Ildikó, a Magyar Táncművészeti Egyetem docense tartotta. A tartalmas  rendezvénysorozatra először 9 órai kezdettel a Žižka utcai Magyar Tanítási Nyelvű Óvodában került sor, ahol a gyerekek 30 percen keresztül táncoltak és játszottak – ismerkedtek a hagyományokra épülő tartalmas, minőségi zenével.

A néptánc és a népi játékok tanítása folytatódott a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola másodikosai körében, akik nagyon fogékonyak és ügyesek voltak, hisz Varró Csilla nevelőnő már második éve szakköri tevékenységen belül is foglalkozik a gyerekekkel. Sándor Ildikó itt is a moldvai népi játékok és táncok csodás világába vezette be a nebulókat. Játszották többek között a” Pálmáska, az Ebben gyömbér, ebben bors, Húz, húz engemet „című játékokat, majd megtanulták a Hajna moldvai néptánc alaplépéseit.

Kassán a szakmai nap a Kaszárnya Kultúrpark gyermek táncházában csúcsosodott ki, ahol több mint 100 óvodás, iskolás és felnőtt ropta a moldvai táncokat.

A rendezvény szervezője Brum Alejandra, a Petőfi Program ösztöndíjasa, a fővédnöke pedig Magyarország Kassai Főkonzulátusa volt.

Tóth Mónika