A nővérhiány hosszú távú probléma a szlovák egészségügyi rendszerben. Az alacsony anyagi javadalmazás és a magas fizikai és lelki megterhelés mellett a szakterületet végzettek több mint felének külföldre távozása is problémát jelent. A jelenlegi trendek azt mutatják, hogy évente több ápoló vonul nyugdíjba, mint ahányan belépnek a szakmába.

A szlovák egészségügyben dolgozó ápolók száma 2009 óta csökken. Az egészségügyi tárca 2017-től 2020-ig enyhe növekedést érzékelt, azóta viszont újra visszaesés történt. 2021-ben alig több mint 31 ezer ápoló dolgozott a rendszerben, ami közel 5%-os csökkenést jelent 2009-hez képest. A helyzet súlyosságát az egészségügyi minisztérium is érzékeli.

A nővérhiány főként az állami kórházakban okoz problémát, a magánszektorban jobb a helyzet. Az ellátás színvonalának fenntartása érdekében viszont itt is szükség van új alkalmazottakra.

Az ápolói hivatás szellemileg és fizikailag is megterhelő, ezért viszonylag alacsony iránta az érdeklődés. A nővérhiány miatt több teher hárul az egészségügyi dolgozókra, akiket a kiégés veszélye fenyeget, ami pálya elhagyáshoz is vezethet. 

A helyzetet súlyosbítja az egészségügyi dolgozók kivándorlása is, akik a kedvezőbb munkafeltételek és a magasabb fizetés miatt vállalnak munkát külföldön.

Az egészségügyi minisztérium álláspontja szerint a szektorban dolgozók hiánya egy sokrétű probléma, amire az anyagi juttatások emelése önmagában nem jelent megoldást. A fizetésemelésen kívül szükség van a munkakörülmények javítására, az egészségügyi dolgozók tehermentesítésére, a külföldre áramló ápolók számának csökkentésére és a fiatalok motiválására is. 

A kellő intézkedések meghozatala nélkül a nővérhiány a következő években veszélyeztetheti az egészségügy működését. A népesség ugyanis öregszik, és a jövőben egyre több egészségügyi dolgozóra lesz majd szükség. Az INESS által folytatott felmérés szerint 2021-ben 19 70 év feletti személy jutott egy ápolóra. 2030-ra ez a szám 30-ra fog emelkedni, ami 58 százalékos növekedést jelent.