A Pavol J. Šafárik Egyetem Orvosi karának hallgatói már néhány napja önkéntes munkában vesznek részt a L.Pasteur Egyetemi Kórházban. Segítenek útbaigazítani a betegeket és információkkal látják el azokat, akik kapcsolatba léptek a regionális közegészségügyi hivatallal és készülnek meglátogatni a kórházat.

„A medikusok készek különböző módokon segíteni más egészségügyi intézményeknek és egységeknek a jelenlegi rendkívüli helyzet orvoslásában.” – nyilatkozta a kar PR menedzsere, Jaroslava Oravcová.

Az önkéntes munka részese 19 leendő fogorvos is, de emellett több medikus is kész arra, hogy akár a mintavételnél vagy a betegek ellátásánál besegítsenek. A telefonos konzultációkat az ötödikes és negyedikes hallgatók végzik, informálják a betegeket afelől, hogyan járjanak el a kórház látogatásnál, mit tegyenek, ha pozitív az utazási anamnézisük, vagy ha érintkeztek fertőzött személlyel. Az ötödikes és hatodikos hallgatók reggel 7:00-től este 22:00-ig állnak védőruhában a Rastislav utcai és az SNP sugárúti kórház sürgősségi bejáratánál, ahol az útbaigazítás mellett az érkezők testhőmérsékletét is megmérik.

Ester Tomajková, negyedikes diák és az Akadémiai szenátus tagja elmondása szerint jelenleg 50 diák mutatott érdeklődést az önkéntesség felé, a következő napokban így sor kerülhet a növelésükre és a hatáskörük kiszélesítésére. A diákok azt is felajánlották, hogy vigyáznak az egészségügyi alkalmazottak gyerekeire, amíg munkában vannak és nem tudják biztosítani a felügyeletüket.

A diákok készségét a kar dékánja, Daniel Bella is értékeli. „Minden optimizmus mellett, fel kell készülnünk a leterhelt kórházakra és egészségügyi alkalmazottakra, akiknek szükségük lesz a fiatal, leendő orvosok segítségére. Bízom benne, hogy a diákjaink mindenhol segítenek, ahol csak szükség lesz rájuk és eközben sokat is tanulnak majd.” – nyilatkozta a dékán. A kritikus járványhelyzetben tanúsított segítséget, akár a tanulmányaik gyakorlati részeként is beszámolhatnák.

A kórház ügyvezető igazgatója pedig a következőképpen kommentálta az eseményeket: „Ehhez hasonló helyzetet Szlovákia már évek óta nem élt át, ezért köszönöm a medikusok fegyelmezettségét és a betegek segítésére való elszántságát.” 

Forrás: Košice:dnes, borítókép: Korzár