Kassán, a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolában október 3-án megrendezésre került a Próbáld ki a Márait! elnevezésű II. MáraiFeszt. Nyílt napunkra meghívtunk minden iskolabarátot, művészetet, kultúrát, irodalmat szerető, zenekedvelő, valamint a tudományok iránt fogékony érdeklődőt.

Rendezvényünk az iskola tornatermében, fél tízkor kezdődött, ahol Csurkó Éva igazgatónő üdvözölte a vendégeket, és röviden ecsetelte a fesztivál célját: népszerűsíteni intézményünket a jövendőbeli középiskolások körében és öregbíteni az iskola jó hírét. Elmondta még, hogy tapasztalt tanáraink segítik a gyerekek felkészítését a felvételire oly formában, hogy havonta on-line feladatsorokat kapnak a felvételi tantárgyakból.Ezután Kekeňák Szilvia igazgatóhelyettes ismertette a gyakorlati tudnivalókat.

a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola

Próbáld ki a Márait! szellemben fogalmazódott meg és zajlottak le a foglalkozások az összes szekcióban. A Spisák Veronika tanárnő vezette a történelem-földrajz szekciójának a feladatsora négy történelmi korszak keretén belül valósult meg. Egy időkerék segítségével az ókorba, középkorba, újkorba és a legújabb korba juthattak a kalandvágyó, utazó diákok. A szekció a „JÖTTEM, LÁTTAM, FELFEDEZTEM! jelmondathoz hűen, korokon átívelő időutazásra invitált.

A fizika teremben Diószeghy Árpád tanár úr vezetésével rendhagyó fizikai kísérletet mutatott be a második osztály néhány tanulója „ FÉNY A KANYARBAN, AVAGY HOGYAN TAKARÍT EGY FIZIKUS” szellemben.

A MáraiFesztre látogatók a kémia laboratóriumban híres magyar emberek – Szentgyörgyi Albert, Irinyi János, Bíró László találmányairól szóló érdekes előadásokon vehettek részt, a továbbiakban pedig Miko István tanár úr egy látványos kísérletet mutatott be „ AMI A KÉMCSŐBŐL KIFÉR „ jelszóval.

Az iskola színtársulata, a KGSzT idén rendhagyó módon készült a Márai Fesztre. Ezúttal nem egy kész előadással akarta mulattatni közönségét, hanem a színjátszás műhelymunkáiba engedett bepillantást vendégeinek. A Bodon Andrea és Fedor Erika által vezetett csoport a JÁTÉK MÁGIÁJÁBA kalauzolta el az iskolába látogatókat, megteremtve ezáltal a közös játék lehetőségét is.

ECSETEM, ECSETEM, KINYOMATOM volt a jelszava a képzőművészeti szekciónak, ahol a vendégek többféle képzőművészeti eljárás módszereit figyelhették meg Cselényi Árpád képzőművész vezetésével.

A legfergetegesebb hangulat a zeneteremben volt, ahol a ZENEBOUTIQUE vette kezdetét Kekeňák Szilvia és Ferencei Andrea igazgató helyettesek irányításával. A hazai Csengettyű gyermekkórus és a Leánykar mellett vendégünk, a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium ifjúsági kórusa is közreműködött, kik most először látogattak Kassára. Olyan fülbemászó dallamok hangzottak fel, mint például a The lion sleeps tonight, Will you be there, Siyahamba. A közös örömzenélés mindenki örömére négy óra hosszáig tartott.

Miután a vendégek már minden bemutatót megnéztek, a tornateremben meghallgatták a diákönkormányzat bemutatkozását.

a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola

A második MáraiFesztre ismét szép számmal érkeztek pályaválasztás előtt álló diákok, tanárok és szülők is egyaránt mind a keleti, mind a nyugatabbra eső végekből – Rozsnyóról, Pelsőcről, Tornaljáról, Nagykaposról, Vajánból, Királyhelmecről, Nagytárkányból, Bolyból, Bodrogszerdahelyről, Almásról, Szepsiből és Buzitáról.

Reméljük vendégeink megtalálták nálunk számításaikat, a gondosan elkészített feladatok céljukhoz hűen ismeretszerzésre, szórakoztatásra szolgáltak. Hisszük továbbá, hogy az iskolánkban uralkodó szeretetteljes légkör, a jól felkészült tanári kar és a segítőkész diáktársak meggyőzték a kilencedikeseket és szüleiket arról, hogy Márais diáknak lenni egyszerűen jó!